Пловдив домакинства първото по рода си състезание по права на човека: “Moot court competition“

  • от PlovdivTime
  • 16:55, 31.03.2022

По повод 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 50 години от създаването Математическа гимназия „К. Попов“, 30 години от създаването на Юридически факултет на Пловдивския университет и разбира се, не на последно място, 10 годишнината на ЕЛСА- Пловдив в периода 8-10 април ще се проведе първото по рода си Състезание по права на човека: "Moot court competition", провеждано на територията на град Пловдив.

"В него паралелно ще се състезават както студенти, така и ученици, като освен безценния опит на пледирането, участниците ще могат да се срещнат с различни представители юридическите професии, формално и неформално, да встъпят в обувките (защо не и тогите) на две пледиращи страни, да усетят тръпката на конкуренцията от първо лице и да се срещнат с всички изненади, подготвени от нас и всички партньори, които ще обявяваме до самото начало на събитието!", разказаха организаторите от ELSA Plovdiv и Юридически факултет - Пловдивски университет. 

Какво представлява състезанието?

Състезанието ще се проведе върху проблем с правен характер под формата на казус, който ще бъде предварително предоставен на участниците, най-късно седмица преди началната дата на събитието. Казусите ще бъдат специално подготвени за целта на събитието и потокът, към който ще бъдат насочени. Те ще бъдат ориентирани около Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи.

Кой може да участва?

Събитието се организира с две целеви групи участници – учениците от 11-ти и 12ти клас и студентите по право, членове на ЕЛСА-Пловдив и ЕЛСА-България. Състезанието е отборно като всеки отбор се състои от двама участници. При липса на съотборник - назначава се служебно.

Как ще се извършва пледирането?

 Пледирането ще се извършва на български език. Всеки от участниците ще разполага с до 10 минути за своята теза или общо 20 минути на отбор, като към тях се добавят 1 минута за реплика и 2 минути за дуплика. Всеки отбор ще бъде ищец в единия кръг и ответник в другия в първия етап на състезанието, като жребии ще се тегли на място. Това предполага, че всеки отбор следва да подготви тези както за ищец, така и за ответник

Как да кандидатствам?

Запиши се за участие тук - https://forms.gle/FXBpGkz6bJwmHowX8