Пловдив чества 112-та годишнина от обявяването на Независимостта на България

  • от PlovdivTime
  • 18:49, 18.09.2020

Община Пловдив кани всички жители и гости на града на 22 септември 2020 г. в 11.30 часа на пл. „22 септември”, (градинката на Гроздовия пазар), където ще се състои честванe по повод 112-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Тържественото отбелязване на 112-та годишнина от обявяването на Независимостта на България е с участието на Духов оркестър - Пловдив, почетна рота от комитет „Родолюбие”, венценосци. Слово ще произнесе ас. д-р Самуил Шивачев – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ и ГХГ „Св. Св .Кирил и Методий“ Пловдив, водещ ще е Ивайло Христов – актьор в Драматичен театър Пловдив.

Две традиционни събития организират и от Сдружение "Център Петко Каравелов". Тази година отново ще има молебен и поднасяне на цветя на плочата на Александър Малинов, преди тържественото честване на колоната на Независимостта на Гроздовия пазар.

Поканени са: Кметът и зам.-кметовете на Община Пловдив, Областният  управител на област Пловдив и представители на Областна администрация, председателят на Общински съвет – Пловдив, и представители от Общинския съвет, Общественият посредник на Община Пловдив, кметовете на райони, командването на Пловдивския гарнизон,  представители на армията, църквата, политически и обществени организации, граждани и медии.

На 22 Септември 1908 година, използвайки създалата се благоприятна международна обстановка и ефекта от младотурската революция, Княз Фердинанд обявява България за независима държава от "Великата порта" и се провъзгласява за Цар на всички българи.

С този акт, Съединената през 1885 година Българска държава, става пълноправен член на европейското семейство. Ден след като обявява Независимостта, цар Фердинанд идва да отбележи събитието и в Пловдив.

Програма:

10.00 ч.   -  Молебен в храм „Св. Неделя”, организиран от Сдружение "Център Петко Каравелов".

10.30 ч. -    Поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов на едноименния площад в подножието на Стария град (до храм „Св. Неделя”), организирано от Сдружение "Център Петко Каравелов"

11.30 ч. - Тържественото отбелязване на 112-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Участва: Духов оркестър - Пловдив, почетна рота от комитет „Родолюбие”, венценосци. Слово ас. д-р Самуил Шивачев – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ и ГХГ „Св. Св .Кирил и Методий“ Пловдив, водещ - Ивайло Христов.

Място: Колоната на Независимостта на пл. „22 септември”, (градинката на Гроздовия пазар)