Пловдив 2019: 900 събития, милион зрители и участници, над 3300 светлини за новородените в Капана

  • от PlovdivTime
  • 13:01, 13.01.2020

900 събития, 1 милион зрители и участници в тях, 40 процента ръст на туристите, 270 събития, насочени към малцинствени групи, 2 милиарда достигнали зрители чрез преки излъчвания – това бяха част от цифрите, които организаторите на Европейска столица на културата посочиха по време на снощната церемония за предаване на щафетата на Риека и Голуей. През тази година в Капана светлините оповестиха раждането на повече от 3300 бебета, а градът живя с културни събития от различен мащаб. 

С кадри от знаковите събития в програмата на фона на вечната музика на Вивалди, както и с кратки разкази за тях водещите Марк Фаулър и Лили Бързева върнаха спомена за случилото се през годината. 

Фоторепортаж от Деница Лещева

Стегнатата церемония се превърна в поле за изява на талантливите млади артисти на Пловдив. Насладихме се на виртуозния цигулар Лия Петрова -  носител на първа награда от престижния конкурс "Карл Нилсен" в Дания, на камерния оркестър на Държавна опера-Пловдив под диригенството на местро Диан Чобанов с концерт майстор Виеслав Новак, на Академичен народен хор към АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев, на солистите Светлана Иванова, Вера Гиргинова и Димитър Панайотов – тромпет, на забележително талантливия младия цигулар от музикално училище „Добрин Петков“ Виктор Василев, на балетните артисти Петя Колева и Стефан Вучков. Сценографията бе поверена на Николина Костова-Богданова. 

Гостите си припомниха най-вълнуващите моменти от емблематичните фестивали – Opera open, Plovdiv Jazz Fest, Hills of Rock, Лятно кино в парка, Фестивалът на светлините, също и инициативите за създаването на първия градски шрифт, работата с читалищата, международните изложби, отбелязването на годишнината от падането на Берлинската стена и стотици други събития, които ще останат в културната история на града. Мотото „заедно“ бе пресъздадено на сцената в спомена от всички тях.

Пловдив предаде своето послание към носителите на титлата за 2020-а година под формата на пластики, които обединяват мотото на Пловдив 2019 и на които е изписано: „ДА ОСТАНЕМ ЗАЕДНО“. Двата символа са изработени от парче сиенитна скала от пловдивския художник Атанас Хранов и бяха връчени в края на събитието от кмета на града Здравко Димитров и зам.-кмета по културата Пламен Панов. 

„Наследството на инициативата Европейска столица на културата днес е дори много по-важно от програмата в самата година на титлата, защото градът получи огромна енергия, видимост, възможности, които ще продължават да дават своя положителен ефект дълги години след титлата“, каза в словото си кметът на Пловдив Здравко Димитров. 

 Той подчерта, че през следващите години Пловдив ще продължи да инвестира в културата, за да бъде градът един от центровете на изкуствата в Европа.

Заедно със символа на Пловдив 2019 представителите на двата града получиха и Книга за проекта, в която е поместена цялата програма и всички събития, състояли се през цялата 2019-а година. Книгата беше подарена и на всеки гост в залата. 

На събитието в Дома на културата „Борис Христов“ присъстваха партньори, представители на изпълнителната и местната власт, дипломатическия корпус, гости от семейството на европейските столици и част от екипите, работили по проекта през годините. Събитието уважи и министърът на културата Боил Банов. Сред зрителите не видяхме бившия кмет Иван Тотев, както и бившия член на Управителния съвет на Пловдив 2019 - Стефан Стоянов. Церемонията се излъчваше в реално време през платформи в интернет и социалните мрежи и беше наблюдавана от хиляди зрители.

Фотографии: Александър Богдан Томпсън