Пламен Райчев: Изпълняваме проекти за 400 млн. лева, само кметът може да ми иска оставката

  • от Благовест Андонов
  • 15:01, 16.12.2021

Нито един от районните кметове, които поискаха оставката на зам.-кмета по строителство Пламен Райчев не дойде на срещата, инициирана от него.

„Надявах се да дойдат, за да може пред вас да си кажем нещата в очите, а не да говорим през медиите. Признавам, в личен план, не съм очаквал такава реакция. Довчера ежедневно се чувахме по телефона с тях и по нищо не са показали, че не са доволни от моята работа”, каза Пламен Райчев. Той заяви, че е назначен от кмета Здравко Димитров и само той може да иска неговата оставка.

„Благодаря на градоначалника за високата оценка и позицията му, като каза, че съм най-работещият заместник-кмет”, каза Райчев. Той заяви, че в момента в Пловдив се работи по проекти за 400 млн. лева във втората година от мандата, като до този момент никога не се е случвало. Той бе наредил купища папки с проекти, които се изпълняват в момента в целия град.

Районните кметове на Пловдив поискаха оставката на зам.-кмета по строителство Пламен РайчевПричината е транспортният хаос в „Гладно поле“

„През 2020 година ви казах, че в следващите 4 години Пловдив ще бъде разкопан целия. Неслучайно го казах, защото знаех какво предстои като работа. Когато откриваме обекти, винаги се извиняваме, защото знаем, че няма как да се изгради ново, без да се затвори и разруши старото”, каза Райчев. Той даде и препратка какво е било в предишни години – лошо асфалтиране, дълго затворени булеварди, като даде пример с „Руски”, „Коматевско шосе” и „Васил Априлов”.

„Моля районните кметове за едно по-зряло поведение, все пак са от 10 години са в администрацията. Изведнъж приписаха на мен всички грехове. За каква липса на комуникация говорим?  Линейните графици - това е публична информация в сайта на Общината, може всеки да влезе и да ги види. Не е имало случай, в който да не върна обаждане. Има техни експерти в комисиите, в „Централен” ръководител на проекта по ‘Региони в растеж” е Тошо Пашов – заместник на Стаменов”, каза Райчев.

Той изброи всичките проекти, които се реализират, като заяви, че за 20 дни е трябвало да е спасят проектите от „Гладно поле”, иначе парите са щели да бъдат изгубени.

Зам.-кметът по строителството каза още, че той изпълнява решенията на Общинския съвет, като Капиталовата програма се гласува именно от него.

„Нека районните кметове да си защитят своята програма в Общинския съвет. Район „Централен” иска 4,5 млн. лева, колкото са 1/3 от собствените пари за ремонти. Не по моя вина е всичко, което се случва, оставката ми е в джоба. Това е безкрайно отговорна и трудна работа, не е ми е било детската мечта да стана зам.-кмет. Когато кметът ми поиска оставката – ще му я дам на мига”, каза Райчев. Той заяви още, че той има опит от 18 години в инвестиционните проекти и е участвал в такива за 600 млн. лева.

„Ако искат да си мерим сивитата, нека го направим – два пъти съм бил заместник-кмет, председател на Общински съвет, общински съветник, председател на Областно пътно управление – Пловдив. Преди това са работил по програми ФАР, САПАРД и други”, каза Райчев по повод критиката, че няма нужното образование. Освен икономика той в момента завършва инженерна специалност, като му остава дипломната работа.

Той каза, че не иска да влиза в политически конспирации за чужди политически централи.

„Това за мен е политическа незрялост,  в тази изнервена ситуация да се правят подобни действия. Истината е, че не съм любимото дете на партията в Пловдив.  Вадя си собствените изводи. Ако имам грешки в работата ми, моля да бъда извинен от всички! Ще приема градивна критика от всеки, но нека да е лице в лице, и да си го казваме нещата, а не да мишкуваме в офисчета и да правим сбирки”, завърши Райчев.