Пилотно в Пловдив: Кола с изкуствен интелект хваща нарушителите в Синя зона

  • от PlovdivTime
  • 17:15, 31.01.2024

Иновативен проект, който да лови нарушителите в Синя зона стартира в Пловдив. От близо месец колата Viscar обикаля зоната за платено паркиране и заснема всички спрели автомобили. В реално време тя обработва данните на колата, както и дали е заплатена Синя зона, или има талон за местодомуване. Въпросната кола е оборудвана с две 45-градусови камери, които успяват да заснемат  и двете страни на улицата, както и всички паркирали автомобили по тях. Тя също така притежава изкуствен интелект и автоматизиран видеоконтрол, който обработва данните и ги изпраща към сървъра.

Изпълнителният директор „Тикси” Николай Недялков, която е внедрила системата, обясни, че данните събирани от Viscar не са само за платците на Синя зона и нарушителите, а и показват в реално време свободните паркоместа, колко е натоварена конкретната улица и други. Тези данни могат да бъдат използвани за в бъдеще при приложението за паркиране на община Пловдив.

Също така системата позволява да се снимат неправилно паркирали автомобили по зелени площи, тротоари, кръстовища, като това може да е основа за тяхното санкциониране от общинските служби, а процесът дори може да бъде автоматизиран. Проектът на „Тикси” е пилотен за цяла България, като той е напълно безплатен за градските власти, като в момента е оборудван един от 9-те автомобила, с които разполага общинското дружество „Паркиране и репатриране”. Колата е по улиците на Пловдив от близо месец, като до този момент се вижда, че тя събира и обработва данни 30 пъти по-бързо от служителите на общинското предприятие.

Кметът Костадин Димитров каза, че автоматизацията и дигитализацията на община Пловдив е сред приоритетите му, като този проект показва намеренията на общината за развитие. Това е и пътят, който трябва да върви градската управа, за да оптимизира работата си.