Пием специална крафт бира „Трите хълма” в Стария град на Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 13:11, 09.09.2022

Старият град вече има своя запазена марка крафт бира „Трите хълма”. Пивото е разработено от майстор Иван Карагьозов благодарение на съвместната инициатива на Община Пловдив и „Каменица” АД, обяви зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Той обясни, че ще бъде подписано споразумение между общината и пивоварната и то трябва да бъде одобрено от Общинския съвет.

Първата премиера на бирата, която ще се предлага само в заведения в архитектурния резерват, е след дни по време на фестивала „Гурмето под тепето” – най-новия форум за кулинария, чийто организатор е сдружение „Филибелийски майсторлъци”. Събитието е от 15 до 18 септември на ул. „Съборна” и е част от програмата  „Празници в Стария град”.

„Радвам се на това партньорство и на възможността да работим заедно по този чудесен проект. Смятам, че занаятчийската бира ще допринесе за още по-интересния облик на Пловдив”, каза изпълнителният директор на пивоварната Владан Матич.

Костадин Шанков от „Филибелийски майсторлъци” пък допълни, че какво по-хубаво от това бирата да бъде консумирана с вкусна храна.

„Ще предложим интересна храна, която от една страна е традиционна за нашия регион, но е и модерна – например бургер или комат с бумбар, палачинка с пресни сладка от пловдивски смокини, френска пекарна ще приготви със свои продукти пловдивски сладкиши. Ще бъде много вкусно и приятно, а  „Трите хълма” е превъзходна, макар да не съм любител на тези напитки по принцип”, разказа Костадин Шанков.

Майсторът пивовар Иван Карагьозов обясни, че бирата е традиционна, но има модерна нотка, изработена е с модерното в последно време „сухо охмеляване”. Светла е, леко мътна, защото не е филтрирана и има силен хмелов аромат.

По време на фестивала ще се проведат и редица различни събития – демонстрации, концерти, а в близост ще бъдат и шатрите на майсторите от Регионалната занаятчийска камара.