Петиция срещу номинацията на Станислава Армутлиева за министър на културата, мрежата кипи от коментари

  • от PlovdivTime
  • 15:14, 13.07.2021

Петиция срещу номинацията на Станислава Армутлиева за министър на културата от партия "Има такъв народ" се появи в онлайн пространството днес. Над 1400 човека са я подписали, някои с имената си, а други - анонимно.

Петицията е адресирана до Трифонов и Тошко Йорданов с искането да бъде номиниран друг човек за поста, защото „Армутлиева бе системно свързвана с монопола над аудио съдържанието в електронните медии и редица други скандали в музикалния бизнес в България“. 

Инициатори на подписката са Десислава Миланова (актриса), Християн Георгиев (музикант) и Диляна Величкова (общественик).

Ето и пълния текст на петицията: " На 12.07.2021 г. Станислава (Саня) Армутлиева бе предложена за министър на културата. За широката общественост е ясно, че през изминалите години г-жа Армутлиева бе системно свързвана с монопола над аудио съдържанието в електронните медии и редица други скандали в музикалния бизнес в България.

Ние, културните дейци, артисти и общественици сме категорично против тази кандидатура, защото се НУЖДАЕМ от достоен министър, който притежава образованието, опита, професионализма и съвестта да заеме тази отговорна позиция. В сферата на културата има наложителни и ключови въпроси, които трябва да получат навременни и адекватни решения, а това не би могло възможно да се случи, ако постът не е поверен на компетентен и почтен професионалист".

Номинацията на Станислава Армутлиева предизвика огромен отзвук и в социалните медии. Най-остри срещу предложението бяха музикантите. 

Ето част от тях: 

Венци Мицов, музикант и журналист:

Възможни зам министри на Саня Армутлиева за мен са:

- Павел Пав и Венци Венц

- българският Депеш Мод (Боби и Заки...а бе май само Заки, като се замисля)

Впрочем един от членовете на българският Депеш Мод вече бе замесен в някои дела на МК по времето на Банов. Тогава той бе част от комисията на НФК, която раздаде едни клети милиони за стени от тухли и работилници за мартеници.

За новата министърка, която в личен план ми е много симпатична ще пиша малко по - нататък, че напоследък Рут Колева ме е погнала в ролята си на активен гражданин и малко ме е шубе...

Със сигурност, ако стане министър, Саня ще се вози на държавен самолет. В това отношение Павел Пав и Венци Венц ще се окажат пророци с тяхното - “Самолет за мама”...

Саня няма никакво доверие сред гилдията. Нещо повече - тя се намира от другата страна на “фронтовата линия”. Иначе да, възпитана, образована, подготвена. Но никога няма да представлява гилдията. А това е огромен проблем.

Дарина Такова, оперна певица:

Не спирам да мисля за Армутлиева като културен министър. Всеки след Рашидов ми се струва приемлив и дори след скандален и неочакван избор като този, гледам да разсъждавам. На първо място тя е мнооого красива, на второ е опитен мениджър и продуцент, на трето е хиена, на четвърто, ще и се пръсне главата от амбиции, на пето- изглежда, че е космополит и знаела езици.

Мен ме интересува живо кой ще дърпа конците в това министерство, въпреки пределната яснота, че самият министърът на културата е кукла на конци и в крайна сметка супер зависим от министерството на финансите и от многобройните си служители, които винаги са едни и същи. Успокоява ме фактът, че това правителство няма да мине на гласуване, че служебното остава и след някой и друг месец отново ще сме пред урните.

Смешна ми е колективната истерия от изборните резултати и само ще попитам, а вие какво очаквахте? След три месеца ще е същото... 

Георги Тошев, журналист:

Саня Армутлиева първо говори няколко езика, образована, разбира от авторски права и вече 30 години ръководи легален музикален бизнес на най-големите звукозаписни компании от Сони през Юнивърсъл до Дойче грамофон! Не на последно място е жена с вкус. И както казваш ти - изглежда добре, което не е излишно! И не е артист, а мениджър. Като профил е супер за министър.

Kоментари

коментар
Николай Станчев
21:59, 14.07.2021
Отговор

Безумно е!

коментар
Николай Станчев
21:58, 14.07.2021
Отговор

Безумно

коментар
Виолета Миндова
14:39, 14.07.2021
Отговор

Свършиха ли заслужилите деятели на културата,та стигнахте до тая изкуствена музикантка.Ако съм разбрала оравилно-става въпрос за министер на КУЛТУРАТА??!!!!!

коментар
Ани
18:17, 13.07.2021
Отговор

Благодарение на кого ръководи този “ легален музикален бизнес” от преди 30 години???

коментар
Odysseus Krum
16:20, 13.07.2021
Отговор

Култура не означава далавера. Необходим е социолог с авторитет и партийно необременен. Българската култура се определя от хора ограничени и неизучени в тази област. Спомнете си само случаят с Вежди. Хахаха. България не търси права в шоу бизнеса а почетно място с това което има, създава и достойно предлага на света.