Пета палата на Панаира в Пловдив отново на търг, цената ѝ се срина

  • от PlovdivTime
  • 19:45, 14.10.2021

Бившата палата №5 на Международен панаир Пловдив отново е на търг. За 4 години ценовата оферта за придобиване на имота се е сринала с повече от 50 процента. Когато за първи път през 2017 имотът бе пуснат на търг от собственикът - Банка ДСК, той бе обявен с първоначална цена от 5 милиона лева без ДДС.

Днес банката отново организира открит търг с явно наддаване за продажба на палатата, но този път началната цена на имота, от която ще започне наддаването е 2 552 520 лв. без ДДС. Данъкът добавена стойност върху началната цена е в размер на 510 504 лв. Това е поредният търг, като всички опити за продажба до момента пропаднаха поради липса на кандидати. 

Триетажната сграда е със застроена площ 1950 кв. м, и РЗП  4575 кв. м. Кандидатите, които искат за участват в търга трябва да внесат 100 000 лв. депозит, а стъпката за наддаване е 50 хил. лв. 

Палатата е приватизирана през 1998 година от пловдивската фирма "Рестрой". В палата е централата на телевизия "Европа" , по онова време собственост на брата на президента Петър Стоянов - Емил Стоянов. Стоянов обаче е категоричен, че няма собственост в имота, а държи там само офиси под наем. След това палата на продадена на бизнесмена Киро Киров, който имаше шоурум в нея. През 2011 година палатата става собственост на ДСК, която го придобива от "Търговско-рекламен център по строителство" /РТЦС/

До 1 ноември желаещите ще могат да закупят тръжна документация за участие, да извършат огледи на имота и да се включат в наддаването. Самият търг ще се проведе на 3 ноември.