Пет имота в „Каменица”, искани от съдружник на Владимир Кисьов, вкарани за продажба от Общината

  • от Благовест Андонов
  • 09:59, 15.01.2022

„Имаше нездрав интерес от някои медии, като бе внушено, че стоя зад тази фирма и аз да се разпореждам с тези имоти. Предлагам да оттеглите имотите от годишната програма, за да няма и най-малките съмнения, че някой общински съветник иска да ви вземе или някой районен кмет си ги е подготвил. Много деликатна е тази тема за разпореждане с имоти, като се замерваме с едни нечистотии, а в основната няма нищо истинско”. Тези думи принадлежат на общинския съветник и бизнесмен Владимир Кисьов, които бяха изречени на сесията на местния парламент през октомври 2021 г., пише TrafficNews.

Тогава реакцията на Кисьов, който обвиняваше журналисти в кулоарите в Общинския съвет, че „хвърлят  нечистоти и неистини” по негов адрес, бе по повод предложение за даване на 5 атрактивни имота на Общината срещу обезщетение на търг. Самото предложение бе входирано по повод инвестиционно намерение на един от редицата съдружници на Владимир Кисьов - Петър Илиев, собственик на „Тема инвест 9787” .

На същата сесия кметът Здравко Димитров прие предложението на Кисьов петте имота в район „Източен” въобще да отпаднат от Годишната програма за разпореждане с общинско имущество, но цялото предложение не събра необходимите гласове.

Три месеца по-късно при публикуването на новата програма  на Общината петте имота с обща площ от 1,5 дка, не само, че не са изкарани от програмата, но са вкарани в две графи за продажба.

В програмата за 2021 година имотите в едно каре  на улица „Варна”  и „Лев Толстой” бяха предвидени за продажба чрез търг.  Въпросното предложение на сесията трябваше да ги премести в друга графа – за право на строеж срещу обезщетение.

За 2022 година обаче предложението е тези терени да бъдат вкарани освен в графата за публични търгове, така и за продажба на право на строеж. С други думи Общината ще има два метода да ги даде на частен инвеститор. Публичното искане на Кисьов тези имоти да отпаднат не е отразено в Годишната програма.

Имотите не позволяват голямо строителство и  е с начин на ползване за застрояване до 10 метра.  Те се намират в район ЖК според Общия устройствен план, което позволява до 20 метра височина и кинт от 1,2.  Така височината на имотите може да бъде вдигната, но максималната застроена площ не може да се разгърне, за да се получи голям жилищен комплекс. С други думи там може да изникнат бутикови кооперации, които са изключително търсени в момента.