Павел Койчев: Националните есенни изложби в Пловдив са свежият полъх в изкуството

  • от PlovdivTime
  • 19:00, 01.09.2020

"Традиционните Есенни изложби показват, че обществото има зрялост, има и нужда да се случва това събитие. Те са свеж полъх в изкуството. Пожелавам традицията да е толкова дълга, че когато колегите станат на моята възраст, пак да ги приветстват по този начин." С тези думи дойенът сред участниците в тазгодишните Национални есенни изложби -скулпторът Павел Койчев, се обърна към публиката в двора на Балабановата къща. Маестрото не пропусна да благодари за уважението към труда на артистите, още повече, че интересът към изкуството се случва точно в Пловдив, където публиката е доста разглезена откъм възможността да се наслаждава на визуалните изкуства.

"Благодаря на Община Пловдив за подкрепата, на Старинен Пловдив за гостоприемството, на партньорството на галерия Aeterna и на КЦМ. "Места до поискване" са Веселин Начев (живопис), Иван Матеев (графика), Антон Терзиев (живопис), Албена Петкова (живопис); Къща „Хиндлиян” – Греди Асса (рисунки), Павел Койчев (скулптура), Соня Станкова (фотография); Мексиканска къща – Стилияна Узунова (живопис), Михаела Каменова (скулптура)", каза от своя странаа кураторът проф. Галина Лардева, човекът, който от много години е двигател на една от знаковите изложби в Пловдив.

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов върна публиката към началото и благодари на пловдивчаните поставили основата на Националните есенни изложби. Той не скри радостта си, че и тази година ценителите ще се насладят на девет силни изложби, на утвърдени, но и на млади артисти.

Националните есенни изложби, които минават под мотото "Места до поискване" продължават до края на септември. Творбите на артистите участници са експонирани в Балабановата къща, Къща "Хиндлиян" и Мексиканската къща.