Патриотизъм и шведски хеви метъл поставиха епичен завършек на Hills of Rock

  • от PlovdivTime
  • 18:44, 24.07.2022

Краят на фестивала „Hills of Rock 2022” отново събра близо 20 000 души, а хедлайнерите Sabaton подариха на феновете, парче написано за България и битката при Дойран.

Последният ден на феста беше открит от англичаните District 13. Те донесоха особен колорит на сцената, а азлтернативното им звучене разпали публиката.

Якото рокаджийско настроение продължи с Hangarvain. Те са една от най-популярните групи на независимата италианска рок сцена. Със солиден звук, който смесва южняшки рок с пост гръндж.

Малко промяна в гамата на настроението, донесоха MISTER MISERY. Бандата е създадена в Швеция през февруари 2018 г., е модерна хорър метъл група. Чрез смесване на високоенергийни рифове, съчетани с химнични припеви, техният звук граничи с жанровете на старата школа рокендрол, слийз и агресивен модерен метъл, всички смесени възхитително заедно, за да създадат уникалния звук, който характеризира MISTER MISERY.

И разбира се, стигаме до едно от тежките имена, а именно френската банда Dagoba. Сформирана е през 1997 и въпреки драматично напускане на член на бандата и трусовете през годините, остава силна. Феновете успяха да се насдладят на любими парчета като The Last Crossing и The Things Within, както и на съркълпита , въпреки жегата и прахоляка.

Точно в 9 часа на сцената на Hills of Rock се качи една от най-великите траш метъл групи – Testament. Това е четвъртото им и може би най-разтърсващо посещение в България. Атрактивният фронтмен на Testament, Chuck Billy, който е от индиански произход се раздаде на макс за публиката. През 2001, той беше диагностициран с рядкосрещан вид рак, който едва не му коства кариерата. Затова и феновете ценят инстински всяка възможност видят бандата и да се накефят на любимите си парчета като Over the Wall, Into the Pit и D.N.R. (Do Not Resuscitate).

Да не забравяме и The Formation of Damnation, което е любимата песен на Chukck Billy за headbanging, както сподели и самият той. Редно е да споменем и барабаниста Dave Lombardo, звярът зад барабаните, бивш член на легендарните Slayer, които се завърна в Testament отново след 23 години.

Естествено, появата на титаните от Sabaton на сцената предизвика бурна еуфория. Това беше и единствената група от целия фестивал, която демонстрира на българската публика особена почит. Не само, че вокала Joakim Broden поздрави публиката с перфектно произнесено на български: “Добър вечер, Пловдив!”, но и бяха подготвили парче, посветено на битката при Дойран, което свиреха за първи път на живо. The Valley of Death предизвика същински фурор. В публиката изобилстваше от фенове с тениски, посветени на историческото събитие.

Чуваха се коментари след концерта, че „шведите са ни написали песен за събитие, за което сигурно поливната българи не са чували.”

 

Друг фен сподели следното:

 

„Шведските титани Sabaton , са единствената група ,която е посещавала нашите географски ширини,и която е направила песен по повод силата на България . Малко след националния празник на България трети март , групата изкарва музикалното парче " Долината на смърта", а именно " Битката за Дойран". Вокалиста Йоаким Брьоден , не веднъж е казвал, че се вдъхновява от българската история и сила и как България е държавата, която никога не е губила знаме по време на битка. Песента е направена специално и ще се чува по целия свят показвайки как българите не се отказват от нищо и са успели да смажат буквално и преносно неустрашимите английски легиони. Хедлайнерът на третия ден на фестивала " Hills of Rock" премиерно изпя песента и изрази дълбок поклон пред българската душа , сила и безстрашни български воини. Самата група е повод за гордост, че е забелязала нашата история сред всички останали песни и истории, за които пее.”

Сетлистът на бандата беше изключително добре подбран, че да поддържа еуфорията на събралите се близо 20 000 фена до самия край на концерта.

Малко преди края на участието си, метъл машините Сабатон пуснаха видео, спомен от предишен концерт в България, с което за затвърдят убеждението, колко харесват страната ни и ценят българската публика. 

 

Официалният завършек на “Hills of Rock 2022” беше сложен от тържествена заря, която озари небето над Гребната база. Но организаторите бяха предвидили по-още нещо за най-неуморните и издръжливи фенове. На двете малки сцени купона продължи. На сцена На Тъмно излязоха румънците Basska, a на Music Jam забиха The Modern Age Slavery от Италия с много приличен дет кор.

 

Италианците благодариха на всички останали до края с брутален съркълпит, а фронтмена Giovanni "Gio" Berserk отдаде на краудсърфиннг. След като два пъти бяха викани на бис, те изпратиха феновете с кавър на Entombed – Wolverine Blues.

Билетите за следващото издание за „Hills of Rock” вече са в продажба от днес и първите 1000 билета са продадени.