“Пътят към звездите“ на първия български космонавт можете да видите в Крумово

  • от PlovdivTime
  • 13:03, 12.04.2024

На 12 април отбелязваме 55-тия Международен ден на авиацията и космонавтиката. На тази дата през 1961 г., Юрий Гагарин започва своята паметна за човечеството обиколка около Земята, а точно 18 години по-късно, България става шестата държава в света, изпратила свой представител в открития Космос – Георги Иванов.

Кулминацията на празника беше в Музея на авиацията край пловдивското село Крумово. Посетителите имаха възможност да разгледат специално подготвената изложба "Пътят към звездите", посветена на 45-ата годишнина от полета на първия български космонавт Георги Иванов. Чрез специална презентация любознателните се запознаха с подробности за българския принос в областта на космическите изследвания и технологии, каква апаратура е летяла в Космоса, кога и защо българските учени проучват йоносферата – наелектризираният под влиянието на слънчевите лъчи слой от атмосферната обвивка на Земята, от който до голяма степен зависи животът на нашата планета.

"Днес е празник, 12 април, Ден на авиацията и космонавтиката и той трябва да се отбележи по най-хубавия начин. Това е мястото, където може най-хубаво да бъде отбелязано. Обожавам авиацията, обожавам космическите разработки, смятам, че тук е мястото, където трябва да прекарам този ден", коментира един от посетителите. 

"Подготвили сме няколко неща, тъй като тази година отбелязваме 45-ата годишнина от полета на Георги Иванов. Днес ще има презентация, която представя приноса на България в овладяването на космическото пространство.", заяви една от организаторките. Всички гости, които изгледат презентацията и отговорят на въпросите, подготвени от Музея, ще получат като награда космическа храна.