Паркоместата в центъра на Пловдив се превръщат в библиотека и място за игри за ден

  • от PlovdivTime
  • 16:44, 17.09.2020

Следващия петък, 18-ти септември автомобилите ще отстъпят своите паркоместа на хората. Това ще се случи по време на PARK(ing) Day, когато те ще се преобразят в градинки, библиотеки, арт-инсталации. Събитието ще стартира още от ранните часове на сутринта и ще продължи през целия ден. Паркоместата ще бъдат преобразени в библиотека, място за игри, работилнички и други. Аварийно спасяване Пловдив ще поставят шатра, под която ще правят обучения по даване на първа помощ и пожарогасене, а след тяхната акция на място, ще бъде инсталирана оборудвана аптечка и пожарогасител, като дарение за града и гражданите, които да се използват по предназначение при нужда.

Мисията на деня е да провокира хората да преосмислят градската среда и поне за ден да изберат зеленината и сянката пред удобството на автомобила. БГ Бъди активен и програмата _Място България ще преобразят паркоместата  от няколко централни улици в Пловдив, като кътовете ще бъдат в най-различни теми.

Обединителният елемент ще бъде посланието #БезОтпадъци. Всички места ще разполагат с кошчета за разделно събиране на опаковки, а доброволците на _Място България ще учат гражданите на това защо и как можем да намалим отпадъците в ежедневието си и как да направим града ни по-чист и по-красив. Освен всичко те са подготвили полезна информация и образователни инициативи за рециклиране и намаляване на отпадъците, а основна тема в едно от парко местата ще бъдат цигарените угарки.

В миналогодишното издание, първо за Пловдив, в инициативата се включиха над 10 места, като платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!” отново се погрижи да предостави кошчета за разделно събиране на отпадъците на всички паркоместа. Тогава едно от тях бе преобразено в парклет#безотпадъци, с акцент отново на замърсяването с угарки от цигари. Както знаете освен източник на токсични вещества в природата, фасовете са трудно разградим отпадък, за който за съжаление много хора нехаят.

Локациите за 18-ти септември може да намерите в събитието във фейсбук

https://www.facebook.com/events/3501835129877022/