Парите за Фолклорния фест отиват за техника за онлайн сесии на Общинския съвет в Пловдив

  • от Благовест Андонов
  • 21:29, 09.04.2020

Следващата сесия на Общинския съвет в Пловдив може да бъде онлайн, ако успее да се изгради системата в този период от време. Днес съветниците заседаваха в Дома на културата при засилени мерки за сигурност. Въпреки това струпването на съветници, журналисти и администрация бе факт по време на заседанието.

По време на промяната в бюджета зам.-кметът Илия Кирчев заяви, че 70 000 лева ще струва системата за онлайн провеждане на сесии. Средствата ще дойдат от Международния фолклорен фестивал, който тази година няма да се проведе заради мерки за сигурност, предвид голямото участие на чужденци в него, пише TrafficNews

С парите ще се закупи специален софтуер, както и хардуер – освен връзването към компютрите, ще бъдат взети и специални персонални камери. Така ще се върже системата за гласуване и възможностите за изказвания, реплики и процедурни предложения. За да сработи онлайн сесията на практика конферентната връзка трябва да е между 70-80 души. В това число общински съветници, кметове, администрация и квестори.

Днес сесията бе изключително затруднена поради факта, че съветниците нямаха компютри, а гласуването на повечето предложения  бе поименно. Отделни параграфи  от предложенията също не се разбираха, тъй като общинарите нямаха пред себе си материалите по предложенията.

Ако системата не се изгради скоро, а Общинският съвет има нужда да проведе ново извънредно събиране, то вероятно отново ще е в Дома на културата.