Паника в Община Пловдив: Бързат с Голямата базилика заради Бойко Борисов и Херо Мустафа

  • от Благовест Андонов
  • 12:09, 07.02.2020

Огромна паника е настъпила в строителните отдели на Община Пловдив заради Голямата базилика, научи TrafficNews. През последните седмици всички в сградата на Партийния дом се занимават с проекта, който трябва да бъде завършен до 2 април.

За тогава се готви голямото откриване на културния център, като на него се очакват премиерът Бойко Борисов и американският посланик Херо Мустафа.  Строителите от „Драгиев и Ко” също работят интензивно, за да могат да хванат крайните срокове.

До края на март сградата трябва да бъде завършена, както и площадното пространство. Все пак се очаква да им допълнителни дейности и след официалното откриване. Така например в момента върви обществена поръчка за  панорамен асансьор за Базиликата, която е на стойност от 50 000 лева. Днес ще отворят офертите за доставката на съоръжението. Процедурата едва ли приключи преди официалното откриване.

Припомняме, че първото символично откриване на Голямата базилика бе на 26 септември миналата година. Тогава над 20 посланици оставиха своето послание в капсула, положена в основите на зданието.

В културния център са експонирани 2000 квадратни метра римски мозайки – част от тях на място (in situ), а други – на второто ниво. Те датират от IV-VIвек след Христа. Мозаечните подове включват над 100 уникални медальона с различни видове птици – от танцуващи токачки до пауни с разперени опашки, бъбриви папагали или птици, хранещи малките си. 60 от изображенията са съхранени в цялостен вид, 40 от тях имат липсващи детайли. Изключително интересна за посетителите ще бъде възможността да видят част от масивното водно съоръжение с форма на овал и внушителни размери с дължина 15 метра в посока изток-запад и широчина 9.60 м в посока север юг. То е част от по-ранната сграда от 2-3 век и е в централния кораб на Епископската базилика.

В новия културен център освен мозайките, ще има интерактивна детска зона на откривателя, множество интерактивни панели, включително виртуална реалност. Той ще разполага с детска площадка, кафене и площадно пространство.

Цената на Базиликата е  16 млн. лева, като половината са от Америка за България, а другата от Община Пловдив.

Kоментари

коментар
Коментаров
18:46, 09.02.2020
Отговор

На всичко друго прилича- хангар за самолети, склад за жито, склад за боеприпаси и т.н. но не и на сграда с културно предназначение. Не знам кой е архитекта, но си е оставил ръцете. Впрочем има и други такива недоразумения като зала Колодрума, за много милиони и др. Мисля, че Пловдив не заслужава такива подигравки.

коментар
777
14:37, 07.02.2020
Отговор

Този кафез колко пъти ще го откриват