Пак гаф! Сгрешена наредба от Тодор Чонов ще ощети бюджета на Пловдив с едногодишната му заплата

  • от Благовест Андонов
  • 11:15, 07.03.2021

Пореден гаф на екипа на зам.-кмета по транспорт Тодор Чонов ще трябва да се поправя от Общинския съвет, след като областният управител върна едно от решенията, които е предложил той. Със свое писмо временно изпълняващият длъжността областен управител Евелина Апостолова е върнала решението за приемането на нов правилник за устройството и дейността на ОП „Организация и контрол на транспорта”,както и наредбата за изменение  на местните такси и цени.

Причината е едно изречение в двете решение, с което се допуска предварително изпълнение на решенията. Според юристите на областния управител обаче двете решения с това уточнения противоречат на Административнопроцесуалния кодекс, който не позволява предварително изпълнение на такъв тип решения, пише TrafficNews.

Заради нея общинските съветници ще се събират извънредно, които буквално за 5 минути трябва да прегласуват решението. Проблемът обаче не е в безпокойството на общинарите, тъкмо обратното. Според правилника на Общинския съвет всеки съветник получава заплатата си на брой сесии, на които участва. Това означава, че за това 5-минутно заседание всеки един от общинарите ще вземе 20% от заплатата на председателя на Общинския съвет, или иначе казано 400 лева на човек.  Това прави сумата от 20 000 лева, която ще се вземе от Общинския съвет. Материално изчислено това е близо 10-месечната заплата на Тодор Чонов, или една чисто нова детска площадка. Вместо това, тази сума ще отиде за заплати на съветниците заради „правния абсурд”, който екипът на Чонов е сътворил.