Пак без оферти за Летище Пловдив, решават за концесията на аеропорта

  • от PlovdivTime
  • 21:49, 24.03.2021

Бъдещето на Летище Пловдив продължава да е обвито в мистерия, след като за пореден път нито една фирма не е поискала аеропорта на концесия. Крайният срок за подаването на оферти изтече и въпреки, че две компании бяха заявили интерес, нито една от тях  не е пуснала заявление за участие. Едната от тях бе турска компания занимаваща се с международна логистика, а другата бе френски консорциум с опит в оперирането на летища из Европа. Поради заявения интерес от Министерството на транспорта удължиха крайния срок за приемането на оферти само с месец, но отново процедурата увисва без участници .

От Министерството на транспорта потвърдиха, че нито една фирма не е заявила участие в процедурата. Все още обаче няма решение как ще продължи тя. Възможно е срокът да бъде удължен за приемане на оферти, като това ще е 5-то отлагане. Друг вариант е сегашната процедура да бъде прекратена или да се изменят сериозно условията, пише TrafficNews.

Във въпросите към Министерството на транспорта някои от потенциалните концесионери са поискали по-ниски изисквания, както и по-дълъг период,в който не се заплаща концесионно възнаграждение. Възможно е в новите условия това да залегне.

Към днешна дата продължават и делата в Апелативен съд – Пловдив за новата част на пистата, а ако делото бъде загубено пак, то летището ще остане без перон.