ОУ “Драган Манчов“ отива до мол Пловдив с пари от Европа, правят Hi-tech паралелки

  • от Благовест Андонов
  • 17:32, 11.03.2023

Първият проект, по който Община Пловдив  може да получи финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост е новата сграда на ОУ „Драган Манчов”. На последната сесия на Общинския съвет се приеха проектите по ПИРО, в които фигурира местенето на школото. По думите на зам.-кмета Стефан Стоянов скоро може да започне реалното кандидатстване за проекта и получаване на финансиране за изграждането му.

Още през 2021 година Общинският съвет взе решение да се отделят 10 дка, които са общински до мол Пловдив. Идеята бе там да се премести  ОУ „Драган Манчов” в чисто нова сграда, а тяхната база да се ползва от Математическата гимназия. Въпреки първоначалното несъгласие с местенето, в последствие ръководството на основното училище се е съгласило на тази крачка.

Една от идеите е ОУ „Драган Манчов” да стане основно технологично училище със засилено изучаване на математика, базово програмиране, роботика, IT и инженерни профили. Сградата на Математическата гимназия пък ще бъде ремонтирана и разширена,  а след това ще се търси и финансиране за нов неин кампус, коментира Стефан Стоянов.

Строителството на другото ново основно училище в Пловдив – ОУ „Княз Александър I” обаче продължава да буксува.  Поръчката бе пусната още в началото на 2022 година, но и до този момент не е завършена. Причината е, че Община Пловдив избра за строителството на училището в двора на Хуманитарната гимназия фирмата на Крум Бурджиев – „Ринг – П”, но в последствие Върховният административен съд го отмени.

Така комисията трябваше да се събере отново и да разгледа предложението на  обединението между хасковската фирма „Аква конструкт груп” и варненската „Одесосстрой”, която според ВАС е било неправилно отстранена. До този момент обаче това не се е случило, въпреки че минаха три месеца от решението на ВАС. Финансирането на школото е 5 млн. лева от държавата и 2 млн. лева от Община Пловдив.