Отвориха офертите за Лаута – и четирите фирми продължават напред

  • от Благовест Андонов
  • 14:40, 24.09.2020

Офертите за проектирането и завършването на стадион „Локомотив” бяха отворени от Комисията към Община Пловдив, начело на която е Тодор Тодоров. И четирите компании, които са подали оферти са с валидни ключове, което означава, че са допуснати до процедурата. Това са „ГБС – Пловдив” „Артстрой”, „Рудин” и консорциум „Спортклуб Лаута” ДЗЗД с водещ партньор „Некст лодижистик", като останалите фирми са „Валмекс”  и "Ателие Серафимов  - архитекти".

След като бяха отворени офертите, сега комисията трябва да провери дали фирмите отговарят на условията по поръчката, а след това да се оценят и техническите им предложения. След това ще се пристъпи и към отварянето на ценовите оферти и класиране на участниците. Срокът за работата на комисията е 4 месеца, но вероятно те ще свършат по-рано, ако няма обжалвания.

Една от идейните разработки е изготвена от известния софийски архитект Радомир Серафимов, управител на "Ателие Серафимов архитекти". 

Поръчката за стадион „Локомотив” е за 12 млн. лева с ДДС, като след изборът на изпълнител, съоръжението трябва да се завърши за 24 месеца.

В поръчката е включено проектирането и изграждането на стадион  „Локомотив“, който да покрива изискванията на UEFA за категоризиране на стадиони за срещи от европейските клубни турнири от  „Трета категория“. Спортното съоръжение трябва да има общ капацитет от около 14000 седящи места, а проектът трябва да предвижда възможност за етапна реализация на всяка трибуна, съобразно изпроектираната и одобрена идейна концепция.