Отварят училища и детски градини, ресторанти и молове остават затворени

  • от PlovdivTime
  • 11:10, 17.12.2020

Продължаване на срока на строгите мерки срещу пандемията предлага министърът на здравеопазването. Това съобщи самият той по време на брифинга на НОЩ. Предлага се да останат затворени нощните заведения, игралните зали, казината, както и ресторантите, спортните зали, моловете, с изключение на институциите, намиращи се в тях. Те ще пордължат да бъдат затворени до 31 януари.

Детските градини и училищата ще отворят след 4-ти януари, като предстои да бъде обявен редът за това. Остава забраната за  събития, коференции и конгреси. Костадин Ангелов ще предложи от 1 януари да отворят театри, музеи, галерии и кина при 30% заетост на местата в тях. 

"Това са мерките, които са консенсусни и считаме, че ще продължат да дават ефект. Ако ме питате дали сме доволни от резултатите до момента, категоричният ми отговор е категорично не. Като министър на здравеопазването не искам гражданите да бъдат излекувани, а да бъдат здрави. Това е целта на мерките, които ще предложим", заяви Ангелов.

18 907 души са излекувани за последната седмица. Заетостта на национално ниво за пациентите без усложнения е 52 %. В шумен тя е 76 процента, в Бургас - 75, в Търговище - 78, във Варна - 67, в Русе - 66 процента.

44% от леглата с ковид са заети в цялата страна. Най-голям е процентът въвВелико Търново, Добрич, София, Смолян и София-град.

Излекуваните за последното денонощие са 2795. Така броят им става общо 90 510 от началото на епидемията.