Отварят кината на 30% капацитет, влизането у нас - само с отрицателен PCR тест

  • от PlovdivTime
  • 22:19, 26.01.2021

Здравният министър проф. Костадин Ангелов подписа няколко заповеди за разхлабване на мерките. 

От първи февруари се разрешават посещения в кина, школи за танцово и музикално изкуство, фитнес зали. 

От 1 февруари ще заработят кината при 30% натовареност. Фитнесите пък ще могат да приемат до 50% от максималния брой трениращи.

Отварят и моловете, но непълнолетни и малолетни ще могат да ходят там само с придружител. От 1 март отварят заведения за хранене и развлечения, но без нощните заведения.

Ще трябва да са с 50% капацитет и отстояние между облегалките от метър и половина.

И още - от 29 януари влизането у нас ще става само с негативен PCR тест, проведен до 72 часа преди влизането в страната. 

Изключение се допуска само за шофьорите на камиони и автобуси, екипажите на кораби и самолети, пограничните работници и транзитно преминаващите през страната.

Всички останали (български граждани, чужденци със статут и членове на техните семейства), които не представят документ, се поставят под 10-дневна карантина.

Потвърдено - учениците ще се върнат в клас на три групи - първи от 4 февруари  в час влизат децата от 7, 8 и 12 клас. Две седмици по-късно, от 18 февруари, в училищата се връщат 5, 10 и 11 клас.

Третата група - от 4 март, е от учениците от 6, 9 и отново - 12 клас. Тоест, зрелостниците ще бъдат най-често в клас, заради завършването на училище.

До 30 април гражданите в обществения транспорт и закритите обществени места ще трябва да са задължително с маска за лице. Отпада използването на шлемове или други средства, покриващи носа и устата.

Изключение се допуска за клиентите на местата за хранене и питейните зааведения, децата до 6-годишна възраст и изказващите се на публични събития.

Министър Костадин Ангелов издаде и заповедта за удължаването на извънредната епидемична обстановка до 30 април.

Пълният текст на заповедта може да прочетете тук.