Отровното трио си говорят през парламента за Тютюневия град, кой всъщност спъва възраждането му?

  • от PlovdivTime
  • 21:31, 05.08.2021

Една от болните теми на Пловдив – възраждането на Тютюневия град се пренесе в Народното събрание.  Депутатите от „Изправи се.БГ! Ние идваме” попитаха министъра на културата Велислав Минеков, който доскоро бе част от техния проект, какво се случва с възстановяването на градската зона в Пловдив и налагането на правила в нея.

„Инициативата за цялостна архитектурна концепция за развитието му, подета от „Сдружение Тютюнев град - Пловдив“, буксува в административни процедури между Министерството на културата, НИНКН и Община Пловдив. Докато институциите се страхуват да вземат решение за реконструкция и преустройство на тази зона в сърцето на града, сградите със статут на групов археологически и архитектурно-строителен паметник на културата продължават да се рушат и да създават опасност за жителите и гостите на най-стария жив град в Европа”,пишат в прессъобщение от ИБГНИ.  Оттам казват, че на въпрос на Мария Капон и Николай Хаджигенов за официална позиция на министерството за развитието на „Тютюнев град“, МК отговаря бланкетно за процедурите и проведени разговори с Община Пловдив, без визия, срокове и мерки за възраждането на квартала и превръщането му в привлекателна и безопасна територия за граждани и туристи.

Докато от ИБГНИ трупат политически дивиденти, от Община Пловдив и НИНКН продължават да има разминаване в комуникацията.

„През последната година и половина проведохме редица срещи и онлайн конференции с представители на НИНКН,  собствениците на сградите, Община Пловдив, както и бившият министър на културата Боил Банов  за Тютюневия град.  През това време се направиха изключително много дейности от геодезически заснемания, обследване на сгради и всички необходими проучвания.  Когато занесохме обемно- устройственото проучване в НИНКН, бившият директор арх. Даниела Джуркова ни даде забележките на разработката, а ние започнахме да работим по тяхното отстраняване. След като бяхме готови, се обадих на арх. Петър Петров, който няколко пъти каза, че няма смисъл да идваме, тъй като  ресорните служители му са в отпуска, или друга подобна причина.

Най-накрая отидох самоинициативно на място в София, за да им покажа обемно-устройственото проучване,  а тогава директор на дирекцията арх. Антоанета Антонова ми каза, че вижда за първи път това нещо. Казаха ми, че сега няма кой да го види и едва ли скоро ще има някакво движение по него, след като го входираме.  Преди няколко дни се обади арх. Петров, който каза, че тъй като има питане от парламента за Тютневия град, трябва да им се даде някакъв отговор и ни помоли за становище. Това за мен е изключително популистко”, каза главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов. На въпрос дали служебният министър на културата проф. Велислав Минеков е проявил някакъв интерес към Тютюневия град и дейностите там – арх. Ахрянов заяви, че е разговарял с него или знае за подобно нещо.

Новият директор на НИНКН заяви, че все още има работа, която трябва да се свърши.

„Предстои в Пловдив да дойдат трима служители на Националния институт за недвижимо културно наследство. Те трябва да довършат досиетата на няколко сгради в Тютюневия град, до които до този момент не са имали достъп. Следващата процедура е за определянето на режимите и обявяването на статута на сградите. Тогава би могло да бъде изготвено обемно-устройственото проучване”, коментира директорът на НИНКН арх. Петър Петров. Той допълни, че колегата му арх. Ахрянов прави много за задвижването на целия процес и е можело нещата да се направят много по-рано, но не може да коментира на какво се дължи забавянето, защото е начело на НИНКН в края на юни.