Отрязаха с 25% парите от Европа по три договора по Водния цикъл в Пловдив

  • от Благовест Андонов
  • 12:16, 17.06.2020

Финансова корекция от 25% по три договора от Водния цикъл на Пловдив е била наложена на Общината от Управляващия орган.  Те касаят трите позиции за упражняване на строителен контрол по различни лотове на поръчката „Определяне на изпълнител за консултантска услуга във връзка с реализация на проект „Интегриран проект за водите на град Пловдив - Етап 1”, пише TrafficNews.bg.

Градската администрация е обжалвала финансовата санкция, но Административният съд е отхвърлил претенциите им. Трите договора, за които е наложена финансовата корекция са  с ДЗЗД „УСН Инженеринг 2019“ на стойност 297 500лв. без ДДС, с  „Пловдивинвест-НТСС“ на стойност 325 000лв. без ДДС и ДЗЗД „T-Контрол Пловдив“ на стойност 595 000лв. без ДДС.  

Така от общата сума от 1 217 500 лева без ДДС, Община Пловдив ще трябва да търси средства от 304 375 лева, които няма да бъдат разплатени по Оперативната програма.

Поръчката е била пусната през февруари 2019 година, като през ноември тя е била финализирана, а договорите с фирмите подписани.

Контролиращите са приели ,че  при процедурата по ЗОП са били заложени критерии , с които се нарушават разпоредбите на закона, като по тази начин ограничават фирмите, които могат да се явят на процедурата.  Отделно по други критерии не изяснено какво точно се изисква от фирмите, като технически възможности и изпълнени обекти.  Освен това методиката за оценка на офертите е незаконосъобразна, мотивират се магистратите.

Друго нарушение е,  техническите предложения на избраните за изпълнители участници не отговарят на изискванията, въведени от възложителя и същите е следвало да бъдат отстранени от участие в процедурата. Същевременно други две фирми са били отстранени, въпреки че са отговаряли на критериите.

Заради всички тези нарушения се предвиждат финансови корекции между 5% и 25%.  Според наредбата, по която се прави финансова корекция по проектите не се натрупва,а се индивидуализира финансова корекция за всяко нарушение,засягащо едни и същи разходи и се определя обща корекция за всички нарушения,чиито размер е равен на най-високия приложим процент- в случая 25%.

Община Пловдив може да обжалва решението на Административният съд в 14-дневен срок във ВАС.