Отново! Софийска фирма взе поръчка за нов път в Пловдив за 3 млн. лева след обрат в КЗК и ВАС

  • от Благовест Андонов
  • 12:07, 11.08.2021

Поправителният на обществената поръчка за ул. „Владая” и направата на новата й връзка с бул. „Марица – Юг” бе спечелен от софийската фирма „Парсек груп”. Това се случи след втората комисия, направена от Община Пловдив след като КЗК, а след това и ВАС, отредиха в полза на „Парсек груп”.

Преди дни зам.-кметът по строителството Пламен Райчев е разписал новата заповед за избор на изпълнител, като с указанията на КЗК и Върховният административен съд, е отстранил всички останали фирми, освен „Парсек груп”, пише TrafficNews.

Предишното решение на комисията към Община Пловдив бе избрала „Енчевгруп”, но след жалбите, от съдът разпоредиха, че тя не отговаря на изискванията на поръчката и тя е трябвало да бъде отстранена. Тогава до финала бяха допуснати „Енчевгруп” и „Парсек груп”, а други пет фирми бяха отстранени.

Този сценарий се повтаря за втори под тепетата за последната година. Преди няколко месеца след жалба на „Парсек груп” КЗК отмени избора на изпълнител за ул. „Даме Груев” – „Пъринженеринг”.  След повторното разглеждане на техническите и ценови предложения комисията към Община Пловдив даде поръчката на „Парсек”.

В момента тече и срокът за обжалване, а ако няма ново, то ще бъде подписан договор със софийската фирма, която обжалва почти всичко в Пловдив.

Припомняме, че поръчката бе пусната още през миналата година, като тя е за ремонта на ул. „Владая” и направата на новата й връзка с бул. „Марица – Юг”, а стойността й е 2,7 млн. лева. От тази сума 1 млн. лева са отпуснати от Министерски съвет заради инвестицията от клас „А” на БТЛ в зоната, която е за 20 млн. лева и разкриването на 500 работни места.

Поръчката включва разваляне на стара паважна и тротоарна настилка, изграждане на пътна конструкция и изграждане на кръгово кръстовище. То ще бъде точно преди разделянето на ул. „Владая” с ул. „Правда”, също така изграждането на новата връзка с бул. „Марица – Юг”.

В поръчката е заложено още велоалея, бордюри, тротоари, поставяне на вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка и достъпна среда за хора с увреждания.

Също така изграждане на водопроводна и канализационна мрежа, които включват магистрален и хранителен водопровод от полиетиленови тръби и два канализационни клона. Изграждане на тръбна канална мрежа и кабелни шахти. Ново улично осветление с подмяна на стълбове. Изграждане на светофарни уредби.