Откриват изложба “Преломът на Изток. Живот в преход“ за 30 години обединена Германия

  • от PlovdivTime
  • 16:38, 12.10.2020

„3-ти октомври е особено специален, щастлив ден. Точно преди 30 години Германия се обедини. С това и с падането на Берлинската стена Европа се прероди. Оттогава отново се съединява това, което си принадлежи. Копнежът към свобода е неделим. Бранденбургската врата, дотогава символ на разделението, се превърна в символ на единството, справедливостта и свободата. Всичко това празнуваме с приятелите си в България.", каза посланик Кристоф Айххорн.

Историческата изложба „Преломът на Изток. Живот в преход" ще бъде открита на 14 октомври от 11 часа, във фоайето на Дом на културата „Борис Христов".

Тя е посветена на първите години след обявяването на Германското единство през 1990 г. и акцентира върху опита на хората в Източна Германия, натрупан по време на прехода. Техният живот, както и ежедневието на хората в Източна Европа, включително и в България, коренно са се променили след историческия прелом през 1989-та/1990-та година. Неин автор е историкът - публицист Щефан Волле и е издадена от Федералната фондация за преосмисляне на диктатурата на ГЕСП съвместно с пълномощника на федералното правителство за новите федерални провинции.