Отказаха строително разрешение на Таха Рахман за мегакомплекса на бул. “Марица-Север“

  • от PlovdivTime
  • 19:38, 23.07.2020

Община Пловдив отказа разрешително за строеж на Таха Рахман. Става дума за мегакомплекса, който трябваше да бъде изграден върху терен от 21 дка в квартал "Захарна фабрика, с лице към река Марица. Проектът предвиждаше изграждането на стотици апартаменти. 

"Причината за реакцията от Община Пловдив е нерегламентирани строителни дейности", коментира главният архитект Димитър Ахрянов, който днес подписа отказа за строително разрешение. 

Припомняме, че в началото на месеца багери започнаха да копаят и заравняват терена, въпреки че йорданският бизнесмен нямаше строително разрешение. Впоследствие от Община Пловдив и РДНСК предприеха проверка. 

Новият ПУП за квартала бе приет на миналата сесия на Общински съвет. Областният управител върна предложението заради 4 имота, за които има разминаване в нормативната уредба. Вчера, по време на последната сесия, се състоя нов протест пред Дома на културата в Пловдив. Близо 30 пловдивчани се събраха пред сградата, за да изразят недоволството си от намерението за застрояване на терена.

Протестиращите проведоха разговор с председателя на ОбС Александър Държиков. На сесията дойде и главният архитект Димитър Ахрянов, за да разясни ситуацията около спорните терени.