Отиде си едно от емблематичните имена на БНТ Пловдив - Иван Кайдъмов

  • от PlovdivTime
  • 13:01, 22.11.2021
БНТ Пловдив загуби колега, чието име еднозначно се свързва с представата за висок професионализъм и истинска посветеност на телевизията. Иван Кайдъмов е ключова фигура в историята на БНТ, дългогодишен главен редактор, автор на множество различни телевизионни продукции, човек, дал началото на най-успешните и емблематични предавания в биографията на РТВЦ Пловдив. Първопроходец, един от първите журналисти в телевизионния център след създаването му,който истински обичаше телевизията, вярваше в силата й да проправя път на новото и съзнаваше тежката отговорност на всяка ефирна секунда. Най-креативният момент от биографията му е свързан със създаването на "За един милиард". Спомняме си за Иван с думите му, които сподели с нас по време на подготовката на юбилейната изложба за 50 годишнината на БНТ Пловдив.Те са запечатали цялата еуфория и възторг от факта, че точно в Пловдив се ражда това толкова модерно предаване, без аналог в телевизионната история:
 
„Най-важното нещо, което се случи: направихме цяла южна България по-богата, по-известна. Това постигна пловдивската телевизия в онези години.В много отношения бяхме първи и преди „За един милиард“, но такова нещо не беше правено. Направихме предавания, които надскочиха границите на България! От тогавашния СССР, от Румъния и Чехословакия идваха колеги, за да видят как се прави икономическо предаване като нашето. Обиколихме цяла България с предаването. За да го осъществим БНТ беше предоставила на Пловдив първия модерен ПТС. Бяхме толкова авторитетно и известно предаване, че навсякъде се стичаха хора.Във Варна,пред Двореца на спорта се наложи да се намеси конна милиция, за да отвори път за екипа към залата! Толкова хора бяха дошли да видят как се прави „За един милиард“ .
 
Защото това беше и първото предаване, в което хората говореха свободно, техният глас излизаше без цензура!“
 
Невъзможно е да се изброят всички телевизионни проекти, зад които Иван стои като водещ, автор,редактор, продуцент, човек, за когото телевизията беше начинът да изразява себе си. Обичаше младите хора и с удоволствие предаваше опита си, беше чудесно и сигурно, когато знаехме, че е в екипа. Затова сигурно не е случаен фактът, че на последната ни обща снимка от това лято неговата фигура е в центъра, сред всички нас, за които БНТ Пловдив е кауза и смисъл. Един истински телевизионер, като основен камък в градеж. Който продължава.
 
С респект и много приятелство от екипа на БНТ Пловдив : Иване, оставаш!
 
Сбогуването с Иван Кайдъмов ще бъде във вторник, 23 ноември, 11.00 - Централни гробища, София.
Да бъде светла паметта за него!
 
PlovdivTime поднася съболезнованията си на семейството и близките на Иван Кайдъмов!
Поклон!