Отбой – няма да събарят тютюневия склад на Сточна гара

  • от Мария Луцова
  • 16:20, 23.12.2020

С телефонен разговор в последната минута за втори път бе отменено бутането на тютюневия склад на Сточна гара. Преди обед от ОП „Организация на движението” обявиха в официално съобщение, че от 26 до 28 декември включително в района на кръстовището на бул. „Христо Ботев” и ул. „Авксентий Велешки” ще бъде въведен специален режим на преминаване, заради демонтирането на сградата.

Оказа се, че преди повече от месец в Общината е получено официално писмо, в което собствениците задават няколко въпроса на администрацията – е ли сградата паметник на културата, с какъв статут е и в защитена зона ли е.

От екипа на арх Ахрянов препращат питането до компетентните органи в лицето на Министерство на културата.

От върнатия отговор, изготвен от Националния институт за недвижимо културно наследство, става ясно, че сградата не е единичен паметник на културата, но влиза в защитената зона „Филипопол-Тримонцим-Пловдив”.

„При това положение процедурата се придвижва по Закона за устройство  на територията. Независимо от това собствениците ще трябва да съгласуват проекта за ново строителство, защото от Министерството има издадено предписание да бъде съхранена и вградена част от автентичната фасада”, уточни за PlovdivTime  арх. Ахрянов.

Той допълни, че в последните месеци на няколко пъти са получавани сигнали и оплаквания за самосрутвания и за самонастанили се в склада хора. Преди 20 дни имало и пожар.

„Собствениците са представили архитектурно заснемане на сградата в Националния институт за недвижимо културно наследство. Тоест те имат необходимата документация, за да изготвят проект, следвайки предписанията за вграждането на част от фасадата. Ние ще следим стриктно това да бъде изпълнено”, допълни Ахрянов.

За втори път обаче последва намеса на министър Боил Банов, след като предния път дойде на крак под тепетата, за да спре бутането. След сигнал от арх. Петкана Бакалова той се е свързал с кмета на Пловдив Здравко Димитров и е поискал да се спре бутането.

Очаква се културният министър да дойде под тепетата на 5 януари, за да разясни в публичното пространство каква е ситуацията около склада.

Междувременно арх. Бакалова е внесла с официално писмо до Министерство на културата предложение да бъде започната процедура за деклариране на сградата като недвижима културна ценност на основание на чл.58, ал.4 от Закона за културното наследство.

"Всички документи, които имаме, са абсолютно изрядни. Целта ни е да обезопасим сградата, тъй като в момента тя е изключително опасна. Намира се в един от най-натоварените райони в града, обикновено оттам минават хиляди хора. Освен всичко, вътре са се заселили и клошари, които палят огньове. Съжалявам, че за пореден път процедурата по почистването на терена е прекратена и се надявам след Нова година министърът да бъде тук - в Пловдив, за да види с очите си за какво става дума. Сградата не е паметник на културата, а ние ще възстановим голяма част от нея в предишния й вид и ще я имплантираме към другата част, която ще бъде построена", коментира собственикът на имота Пламен Моравенов.