От втория път: Дават 250 бона на БДЖ за два имота, нужни за пробива под гарата

  • от Благовест Андонов
  • 19:56, 26.01.2021

Община Пловдив ще плати 250 000 лева на „БДЖ Пътнически превози”  за два имота с обща площ от малко над 900 кв.м, нужни за пробива под гарата. Решението бе взето от общинските съветници с 31 гласа „за”, 11 „против” и 2 „въздържали се”  без дебати. Предложението бе прието от втория път, след като на последната сесия предизвика бурен дебат, пише TrafficNews.

Тогава общинарите от опозицията поискаха от Община Пловдив да проведе разговори с държавната институция, която безвъзмездно да дари имотите за важни терен. Още тогава  зам.-кметът по общинска собственост Невена Балчева каза, че са се провели много срещи с БДЖ, които са отказали да прехвърлят имота безвъзмездно. Така се стигна до днешното решение.

Единият от имотите е площадът пред кино „Гео Милев”  с площ от 654 км.м  и още един по-малък имот от 257 км.м на ул. „Акад. Петър Динеков”. От общинския бюджет ще се дадат 144 хил.лева за имота на бул. „Васил Априлов” и 79 600 лева за по-малкия терен.  

През площада на „Гео Милев” ще минава единия от локалите, който ще води движението към колелото на Централна гара. Припомняне, че все взеха няколко решение на последните сесии за закупуване на имоти, през които ще мина инфраструктурата на пробива под гарата.