От община Пловдив искат законови промени заради поскъпването на строителните материали

  • от PlovdivTime
  • 12:29, 15.12.2021

Строителни фирми няма да могат да изпълнят договорите си и да завършат проекти в Пловдив заради поскъпването на строителните материали. Това заяви ресорният кмет по строителството Пламен Райчев.

„Вече получаваме писма от строителните фирми с които имаме сключени договори за саниране на сгради и строителство на детски градини. Те заявяват, че няма да могат да изпълнят проектите си на тези цени. Това не е само наш проблем, а на цяла България“, заяви още Райчев.

От Националното сдружение на общините вече са подали искане да се извършат законови промени, които да позволяват промяна на крайната цена при вече спечелен конкурс и сключен договор, тъй като към момента това не е възможно и по този начин се спира работата по проектите.

„Това е един изключително сериозен казус, с който ще се сблъскаме в бъдеще. Трябва да има решение на национално ниво“, добави Райчев.

Както съобщихме,  вече са акт и първите прекратени договори между Община Пловдив и фирми за строителство. От месеци насам се говори, че шоковото поскъпване на строителните материали, ще даде сериозен отзвук в обществени поръчки на общините у нас.

В началото на този месец Община Пловдив и фирмата ЕТ” Металик – Иван Михайлов-Елена Михайлова” прекратиха договора за строителството на спортната зала на ЕГ „Иван Вазов. Поръчката бе за 1,2 млн. лева. Компанията е получила близо 300 000 лева с ДДС аванс, срещу която тя е закупила металната конструкция. След това обаче от фирмата са преценили, че не могат да се вместят в другите 900 000 лева и са поискали завишаване на договора с 25%.

Тъй като няма законово основание за това, от Община Пловдив са отказали и се е стигнало до прекратяването.  Сега градските власти ще трябва да пуснат нова поръчка за залата, като в нея ще бъде изкарана металната конструкция, която е дадена на общинските власти, обясни зам.-кметът Георги Титюков. Проблеми има и при други две обществени поръчки, на които той е възложител.

Едната е широко коментирана за ПК „Младост”.  Там победител са „ГБС – Пловдив”, които трябваше да направят басейна за над 12 млн. лева. Сумата обаче вероятно ще се окаже крайно недостатъчна.