Оставката на Кирчев спаси и зам.-кмета Анести Тимчев след провала му в социалната политика

  • от Благовест Андонов
  • 09:44, 01.10.2020

Размяна на ресори между зам.-кметовете ще има след оставката на Илия Кирчев, потвърди кметът Здравко Димитров. Банкерът отговаряше за най-много ресори от вицетата на Зико, като освен икономика и финанси той дърпаше юздите и за здравеопазване и екология. Наследникът на Кирчев ще отговаря само за парите и стопанските дейности в администрацията, което означава, че екологията и здравеопазването ще отидат при някои от другите 8 вицета.

Това на практика се явява спасителен пояс за зам.-кмета Анести Тимчев, който е с ресор социални дейности и европейски политики. От месеци в звената на социалната политика зрее напрежение заради управлението на Тимчев в ресора. Още от самото начало в него гръмна скандал с гледачките в Дома за възрастни хора с деменция, последваха други с храната на бедните, а върхът бе, когато изплува договорът на скандалната психоложка Диана Таскова. Тогава в опит да спаси положението, Тимчев така го замаза, че половината от заетите в социалната сфера скочиха срещу прекия си началник.

Заради изтичането на информацията пък Тимчев започна лов на вещици в Община Пловдив, за да дири врага сред администрацията. Всичко това се случваше и на фона на преговорите между кмета и Кауза Пловдив за връщането на социалните дейности в ресора на Георги Титюков. Очакваше се, ако има рокади на ресори, това да се случи след нова година, но най-вероятно ще е факт още през ноември, научи TrafficNews.

Почти цяла година Кауза Пловдив работеше, за да си вземе ресора, а издънките на Тимчев само им даваха още повече доводи за това. Неведнъж и два пъти от партията на Титюков даваха сигнали към Зико с гласуванията си към Общинския съвет, като някои точки не минаха заради липсата на техните гласове.

В другия ресор на Тимчев – Европейски политики, също зрее напрежение срещу него. Това личи и от факта, че дългогодишният директор на отдела със същото наименование избяга и отиде да работи в ресора на другия зам.-кмет Стефан Стоянов.
Въпреки че ветеранът в екипа на Здравко Димитров отговаряше именно за европейските програми, на практика през него почти не минаваха важни проекти за финансиране от Европа. Показателно бе, че досега Илия Кирчев се занимаваше с най-важния документ, който е за Интегрираните планове за градско развитие и възстановяване. На база на него се очаква Пловдив да привлече десетки милиони от европейските фондове.

Макар че не е взето окончателно решение, европейските политики най-вероятно ще останат при Анести Тимчев, за да не остане само с този формален ресор, ще му бъде дадена екологията на града от Илия Кирчев.

Друг ресор, който също може да му се причисли, е здравеопазване, макар там силната фигура да е Калин Калинов, който е шеф на отдел, но правомощията на практика му са като за зам.-кмет. Така че е възможно чисто документално Тимчев да поеме и здравната политика, но дейностите вътре да се въртят от д-р Калинов.

Ако всичко това не се бе случило, то бъдещето на Анести Тимчев в администрацията бе под сериозен въпрос, заради невъзможността му да управлява поверените му ресори.

Скоро трябва да се разбере и кой ще наследи Илия Кирчев на поста. Засега спряганото име е на Величко Родопски, който бе кандидат за общински съветник през 2015 година от листата на Здравко Димитров и реформаторите. Очаква се до дни новата структура на Община Пловдив да е ясна, както и кой ще поеме финансите награда.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ: 

Разместване по върховете на Община Пловдив – наследникът на Кирчев ще е само финансистРазпределят ресорите по нов начин между зам.-кметовете

Изненада! Зам.-кметът Илия Кирчев напуска Община ПловдивТой е получил много добро предложение за работа