Останаха две фирми за строителството на пробива под Водната палата, отстраниха едната

  • от Благовест Андонов
  • 15:48, 04.01.2022

Двете големи софийски фирми „Трейс холд груп” и „ИСА – 2000” са останали до финала за строителството на пробива под Водната палата. В 14:30 днес в Община Пловдив са отворили офертите, като освен двете фирми е имало още една оферта на „Парсек груп”. Тя обаче е била отстранена, тъй като компанията не е предоставила ключ за декриптиране на офертата в ЦАИС.

Така комисията към Община Пловдив ще разглежда офертите на другите две компании. До месец тя може да направи оценка на техническите предложения, а след това да се пристъпи и към отварянето на ценовите оферти, пише TrafficNews.

Поръчката е на стойност от 9,280 млн. лева с ДДС , като оферти ще се събират до 31 декември. Процедурата е на инженеринг. Това означава, че фирмата ще направи и работен проект за пробива. Той имаше изготвено техническо задание, което бе платено от Община Пловдив през 2013 година.

Тогава софийската фирма Вектор бул  разработи проекта на три етапа, като първият е изграден – кръговото кръстовище, което е и в момента на „Цар Борис III Обединител” с „Марица – Юг”. За преминаването на две нива от фирмата са изготвили 13 варианта.

Причината за инженеринга е, че проектът е на 8 години и актуализацията му ще бъде изключително сложна.  На практика фирмата изпълнител ще даде и решение как да се преминава през кръстовището на второто ниво.  Вариантите са с кръговото кръстовище сега на второто ниво,или кръстовище без леви завои, или със светофари във всички направления.

Комисията, която ще оценява фирмите, ще нареди предложенията по съотношение 60/40 най-ниска цена/качество на техническото предложение.

Изпълнителят на проекта ще трябва да направи пробив с общата дължина е 540 метра, от която 49 метра подлез.   В сумата са включени и всички развръзки. Срокът за изпълнение е до 600 дни.