Организацията на Съюз на слепите в Пловдив откри атрактивна изложба на хора с увредено зрение

  • от PlovdivTime
  • 13:00, 22.07.2021

Вчера в Балабановата къща в Стария град се откри годишната изложба на членове на Съюз на слепите в България - Регионална организация -Пловдив. Красивата експозиция представя изключително интересни и атрактивни творби -  картини, керамика, бижута, плетива и грънчарски изделия, които са сътворени с творческия потенциал и естетическо чувство на хора със зрителни увреждания от Пловдив. Изложбата се посвещава на 100- годишнината от основаването на Съюз на слепите в България.

Организирането на дни на творчеството на хора с увредено зрение е традиция, започнала още през 2001-ва година, а ОИ „Старинен Пловдив” е домакин на събитието за четвърта година.

Изложбата бе открита от заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов. Приветствие към участниците и гостите отправи и и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив“ доц. Елена Канатрева – Дечева. Сред гостите бяха също заместник-кмета на район Централен - Фиданка Кацарева, представители на Дирекция „Социална политика“ на община Пловдив , както и приятелите от Лайънс клуб - Филипополис, Пловдив.

По повод откриването на изложбата, членовете на Съюз на слепите в България - Регионална организация Пловдив бяха подготвили и кратка музикално – поетична програма. Тя започна с изпълнения на групата за автентичен фолклор към пловдивската организация, изпълнение на поезия и музикален поздрав на дует „Настроение“.

Официалните гости получиха и подарък – диск с изпълнения на дует „Амур“, поетичен сборник „Мигове от бликналата светлина“ и наръчник „Когато сте с хора без зрение“.

„Поздравявам ви по повод откриването на изложбата, както и по случай 100 –годишнината от основаването на Съюз на слепите в България. През забележителната си вековна история организацията се ползва с голям национален авторитет и е важен фактор за създаване на по-достоен живот на хората със зрителни проблеми. Току що получих книжка с послание да прочета за това как да се общува „Когато сте с хора без зрение“, признавам, че няма да  го направя. Защото вярвам, че изкуството е най- универсалното и уникално средство за общуване. Това което видях днес - прекрасните ви картини, изделия от керамика, плетива, прави точно това – да ви чувствам със сърцето си близки“, каза заместник-кметът Пламен Панов .

Може да посетите изложбата-базар на изделия на хора със зрителни увреждания до 31.07.2021 г. и да  подкрепите техния талант, сила и борбеност. Цените на изделията са изключително достъпни и атрактивни, а творбите са с висока художествена стойност, както ще се убедите от следващите снимки.