Организаторите на забранените коледни базари: С какво сме по-опасни от хипермаркетите?

  • от Парашкева Иванова
  • 14:23, 04.12.2020

Организаторите на Коледен базар Капана, Панаира на занаятите и фермерските пазари излязоха с отворено писмо до общината след като вчера временно изпълняващият кмет Тодор Чонов оповести решението тези събития да бъдат отменени. "С това решение се обричат десетки търговци, които са си платили наемите и разчитат натези събития, за да могат да оцелеят до пролетта. Ние сме отменили цялата културна програма, за да избегнем струпването на много хора и ще работят единствено павилионите, както на всеки пазар. По същата логика общината трябва да затвори и Четвъртък пазара", коментира създателят на Капана фест Никола Сивков пред TrafficNews

Ето и текстът на писмото, изпратено до Министерствотона здравеопазването и Общинския кризисен щаб:

Във връзка с публично оповестеното решение на Общинския кризисен щаб, да бъдат отменени “Коледен базар Капана”, “Коледен панаир на занаятите” и “Фермерските пазари”, ние организаторите им, бихме искали да направим обръщение по този повод и да зададем следните въпроси:

  1. Молим Щабът да направи паралел между действащите Общински пазари и “Руски пазар” от една страна, и “Коледен базар Капана”, “Коледен панаир на занаятите” и ‘Фермерските пазари” от друга, като в следствие да отчете не се ли прилага двоен стандарт в отношението на общинската администрация. Молим щабът да изясни с какво частните коледни пазари са по-опасни от общинските?
  2. Молим Щабът да направи паралел между по-горе изброените частни пазари и магазините Кауфланд, Лидъл, Била, Практикер, Баумакс, Метро, Технополис, Джъмбо заедно с останалите чуждестранни фирми. С какво откритите коледни базари са по-опасни за здравето на гражданите, от магазините на големите вериги? За обществото изглежда, сякаш интересите на заможните чуждестранни лобисти биват защитени, за разлика от прехраната на българските производители, занаятчии и автори.
  3. Молим Щабът да направи паралел между ледената пързалка, намираща се на площад “Централен” и коледните базари. Какво я прави по-безопасна за здравето на гражданите? Тук отбелязваме, че в стремежа си за елиминиране на опасността от заразяване, организаторите на базарите са отменили всякакво културно съдържание, което може да бъде предпоставка за струпване на хора.
  4. Молим Щабът да обясни защо не прилага заповед “РД-01-677/25.11.2020г.” на здравния министър, в която се дава разрешение за провеждане на такива дейности? Какво прави точно коледните базари, така опасни за общественото здраве?
  5. Молим ръководителите на Щаба, честно и открито да представят конкретните причини, заради които забраняват коледните базари в град Пловдив?

 Молим Община Пловдив за разрешение да бъдат проведени вече организираните коледни базари, като отговорно заявяваме, че ще спазим всички мерки за безопасност. Призоваваме за справедливи и логични решения, за да се избегне ощетяването на трудещи се българи, заради непредвидимост и непоследователност в управлението на кризата. Припомняме, че не всички хора са на сигурна заплата и лишаването от възможност за реализация на изработеното ще остави много творци и занаятчии без препитание в празничните дни, без перспектива и средства в зимните месеци.

Нека Община Пловдив не пренебрегва фактът, че частните организации като “Капана Фест” ЕООД, са заплатили в пълен размер всички такси за дейността си в сезон “Ковид 2020”, независимо от намаления интензитет причинен от пандемията, без да ползват финансови облекчения или помощ от държавни институции. В подкрепа на нашето искане, прилагаме подаденото заявление за провеждането на “Коледен Базар Капана”, който официално поема отговорността за спазването на всички изисквания наложени със заповед “РД-01-677/25.11.2020г.”, на здравния министър.

Драги управляващи, осъзнаваме отговорността си към здравето на обществото, защото то е нашето здраве и здравето на нашите близки, заради това всички изложители ще бъдат с маски и ще разполагат с дезинфектант за лична, и клиентска употреба. Не отнемайте надеждата, идваща от предстоящите светли празници. Призоваваме ви, бъдете Хора!