Опашка за филибе кюфте се изви край Джумаята

  • от PlovdivTime
  • 11:54, 12.05.2017

Прочутото филибе (пловдивско) кюфте събра стотици любители на вкусните храни на Вечерта на турската кухня на Джумаята вчера. Филибе кюфтето е създадено от изселник от Пловдив в Турция и си е извоювало слава в цялата страна. Солидна опашка се изви край караваната с националните гозби на южната ни съседка. Тържеството сложи началото на първия по рода си Панаир на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“.

Докато огладнелите граждани похапваха от ястията - ашуре, имамбаялдъ, карнъярък, постни сарми с лозови листа, султански шербет, хюремки, лахмаджун и други, отбран оркестър се грижеше за доброто настроение. Момичета и момчета в турски народни носии раздаваха лакомства и черпеха с шербет минувачите. Успелите да опитат от деликатесите дълго ще разказват на останалите за приятната вечер. Турските готвачи хвърлиха силно предизвикателства пред останалите участници в „Етно кухня на колела“.

Тази вечер, 12 май, е посветена на италианската кухня и ще се проведе в градинката на площад „Шахбазян“ срещу италианския ресторант. На 13 май пловдивчани ще имат възможност да похапнат руски гозби на ул. „Велико Търново“ до Цар Симеоновата градина. На 14 май се очаква мощно включване на арменските готвачи пред Малката библиотека в Капана. На 15 май щафетата поемат еврейските кулинари, които ще покажат своето майсторство на площад „Цар Калоян“ до Дондуковата градина. На 16 май фестивалът се закрива с гала-вечер в Дома на етносите, където ще бъдат представени заедно всички национални кухни.

Панаирът на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ се осъществява от фондация “Заедно” с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с местните етнически общности с най-стара история в града под тепетата. Арменци, евреи, руснаци, турци и италианци дават ЗАЕДНО пример за толерантност и взаимно разбирателство. Проектът е включен в Културния календар на Пловдив за 2017 г. и се осъществява в подкрепа на каузата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.