ОИ „Старинен Пловдив“ отбелязва рождения си ден със специална изложба „Възродено наследство“

  • от PlovdivTime
  • 10:36, 31.03.2022

На 1 април 2022 г. Общински институт „Старинен Пловдив“ ще отбележи своя рожден ден с една много специална и „лична“ изложба, която носи името „Възродено наследство“, експонирана в откритите пространства на Стария град.

Изложбата е посветена на 66 години от създаването на Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“, като фокусът на експозицията е насочен  към труда на многобройните специалисти, участвали през годините в неговото възстановяване и опазване.

Оригинални архитектурни чертежи, архитектурни улични силуети, както и на отделни къщи, знакови архитектурни стилове разказват за труда на архитекти, инженери и реставратори, посветили живота си за възстановяване на емблематични за Възраждането архитектурни стилове и как през времето се е случила реставрацията, консервацията и адаптацията на къщите с Резервата. В изложбата „Възроденото наследство“ са използвани материали от богатия технически  архив, който стопанисва ОИ „Старинен Пловдив“, той е най- пълния и единствен, разказаха от екипа на института.

Откриването ще се състои на 1 април 2022 г. от 17:30 ч. на площад „Атанас Кръстев“ в Стария град.  Празникът ще продължи с концерт в двора на Балабановата къща от 18:00 ч., с участието на проф. Борислав Ясенов – флейта и ас. Йордан Тоновски – пиано от АМТИИ „проф. Асен Диамандиев“.  

Всяка година Общински институт „Старинен Пловдив“ отбелязва няколко важни годишнини. Те са свързани с паметни за института дати. През 1956 год. Старият Пловдив е обявен за Архитектурно-исторически резерват (АИР), а през 1979 г. получава златен европейски медал за опазване на паметниците от миналото. От 2011г. е и в списъка на археологическите резервати. Спогодба между България и ЮНЕСКО, подписана през 2004 г., определя статута на резервата „Старинен Пловдив“ като част от допълнителния списък на обектите на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Съвсем не на шега, на 1 април 1969 година се създава Управление "Старинен Пловдив“ и за негов началник е назначен Атанас Кръстев. Управлението, впоследствие е именувано на Сдружение, а от 2004 г. носи днешното си име Общински институт "Старинен Пловдив. Името на Атанас Кръстев – Начо Културата се превръща в синоним за мащабен градеж, който възражда старинната градска част. Редица личности с разнообразни професии са отдали активния си път за каузата Старинен Пловдив. Най-напред, това са хората от неговия екип - достолепната красавица и полиглот Елена Узунска -  главен уредник, архитект Петко Кекеманов, по-късно и младата Емилия Балабанова и много други.

През 2022 г. се навършват 100 години от рождението на Атанас Кръстев (роден на 17 септември 1922 г. ) И заради всичко това, знаците за памет от страна на екипа на Общински институт "Старинен Пловдив", ще ни съпътстват през цялата 2022 година.

Те са израз на благодарност към първите в градежа и вдъхновение за настоящите, а защо не и бъдещи служители на института. Екипът готви много интересни прояви през годината и съвсем естествено ще има специално посветени на Начо Културата“, разказа директорът доц. д-р Елена Кантарева- Дечева.

 „Възроденото наследство“ е само началото..