Официално откриха Марица-Юг! Камери дебнат за хулигани

  • от Виктория Петрова
  • 11:38, 01.07.2020

Днес бяха открити официално голяма част от възстановените зони по проекта „Подобряване на градската среда в община Пловдив“, които е финансиран с 24 милиона лева по оперативна програма "Региони в растеж".

Близо година след като зоната около бул. "Марица-Юг" и реновираното каре до бул. "Източен" и бул. "Цар Борис Трети Обединител", бе облагородена, днес тя официално бе пусната в експлоатация със символично рязане на лента. 

"Имаме изключително удоволствие да реализираме един изключителен проект. Това беше една крайречна алея, която за съжаление не бе в добър вид, а в момента представлява един прекрасен линеен парк с възможности за отдих и почивка на всички посетители на тази зона. Погрижили сме се да има голяма детска площадка за деца до 12 години, стени за катерене, фитнес на открито, библиотека на открито, в която всеки може да остави книга и много зелени площи", посочи кметът на "Централен" Георги Стаменов. 

Видеонаблюдение е монтирано в част от благоустроените зони, след като те веднага станаха жертва на хулигани. Сцената за културни събития на "Марица-Юг", която бе изпочупена малко след като бе изградена, вече е ремонтирана, а камери ще следят за зулуми. Системата за наблюдение ще спомогне евентуални бъдещи злосторниците да бъдат издирвани, да получат съответните наказания и да покрият разходите за възстановяване на щетите. 

"Поставено е видеонаблюдение и в подлеза на "Водната палата", който постоянно бива драскан от графитаджии. Камери има в подлеза на "Чифте баня", "Санкт Петербург" и на тунел "Северен" между Капана и Стария град. Надяваме се така да успеем да се противопоставим на всички опити за вандализъм", посочи Стаменов. 

Предстои да стартира и втора фаза на проекта по "Региони в растеж", с която ще се довършват всички улици, междублокови пространства и детски площадки, които не бяха обхванати от тази фаза на проекта. 

"Предстои надграждане на всичко направено до момента. Процедурата трябва да бъде обявявана до месец и половина и ще бъде на стойност 9 милиона", посочи заместник-кметът  Пламен Райчев. 

Грандиозният проект за "Укрепване и социализиране на река Марица" обаче боксува. Припомняме, че през предходния мандат в Община Пловдив бе изготвен идеен проект, който обхваща цялото корито и зоните около него. Той бе представен на обществено обсъждане, на което еколози изразиха притесненията си за нарушаване на местообитанията на птиците. Към днешна дата Община Пловдив търси еврофинансиране, тъй като не разполага със средства за реализирането му.  

"Има изготвено предпроектни проучвания за рехабилитиране на речното корито в участъка е около 10,5 км. Има спорове сред еколозите и строителната гилдия - как ще се отрази това на местообитанието на птиците. Все още работим по проекта, но имайте предвид че това е на голяма стойност. В него е включена и северната страна - Марица-Север. Проектът е много широкообхватен, доста сложен и най-вече финансоемък. В момента общината няма стратегия откъде ще бъде финансиран този проект. Дори да бъде изготвен, той ще надхвърли далеч възможностите на общинския бюджет. Правим всичко възможно да го финансираме по европрограми и се надяваме, че в близките години ще успеем", посочи Райчев.

Kоментари

коментар
Евгений Тонев
12:28, 01.07.2020
Отговор

Да, наистина добре се направи крайречната зона. Но не можах да разбера защо не се подновиха всички дървета с нови. Старите са по на 40 и повече години, на места почти няма тротоар, заради големите корени. И още нещо. Постави се ново поколение осветление, но точно тук можеше да се сложат соларни лампи - мястото е силно и многочасово огрявано от слънцето. Наистина по-скъпи са, но досега сигурно щеше да се възстанови сумата. Или е въпрос на нови поръчки, комисионни?