Официално: Бизнесът със заведения и хотели излиза на мащабен протест

  • от Виктория Петрова
  • 12:01, 22.01.2020

Хотелиери, ресторантьори и други представители на малкия и среден бизнес се обединяват за национален протест срещу новата данъчна политика, прокарана през Наредба Н-18.

За целите на гражданското неподчинение и общите искания е създаден Национален Организационен Комитет в защита на малкия и среден бизнес в България, подкрепен от Българската Асоциация на Заведенията /БАЗ/, Сдружение на Заведенията, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ и други представители на малкия и среден бизнес.

Протестът е насрочен за 12 часа на 29 януари 2020 г. (сряда) на площад „Народно събрание“. 

Освен спорните изисквания по наредбата за отчитане на касовите апарати, браншовиците искат и диференцирана ставка на ДДС за храните. Вижте основните искания на организаторите на протестните действия:

- Отлагане влизането в сила на действието на Наредба Н-18 до изчистване на всички основни проблеми, касаещи прилагането й.

- Отмяна на текстовете в Наредбата на НАП, касаещи запечатването на търговски обекти без изрично доказана вина от страна на търговеца, стопанисващ обекта.

- Сформиране на работна група за обсъждане възможностите за въвеждането на диференцирана ставка на ДДС за храните и сектора на обществено хранене и развлечение, категоризирани по Закона за туризма, на 5 %, каквато е практиката в страните - членки на Европейския съюз.

Досега търговците на няколко пъти се обявиха против Наредбата, защото считат, че тя създава допълнителна финансова тежест за легалния бизнес и най-вече за малките и средните предприятия.

„Ние сме представители на малкия и среден бизнес. Това е български бизнес, парите от който остават в България. Не търсим конфронтация с никого, не сме ангажирани политически. За нас обаче е важно да защитим правата си и прехраната на служителите си. Направили сме над 100 предложения за работещи изменения в Наредба Н-18, като почти всички бяха отхвърлени. Задължително е да има правила, но те трябва да са точни, ясни и да не ощетяват българския бизнес“, казва председателят на Българската Асоциация на Заведенията Ричард Алибегов.

Той уточни, че в сегашния вид на Наредбата НАП има достъп дори до ноу-хау-то на фирмите, което е недопустимо. Исканията на бранша ще бъдат внесени отново в деловодствата на Министерство на финансите и Националната агенция по приходите. Организаторите се обръщат за подкрепа към всички представители на малкия и среден бизнес, които са ядрото на българската икономика! Ако исканията им отново не бъдат чути, протести ще бъдат организирани в цялата страна.

Припомняме, че в заведенията в Пловдив вече ще се сервира върху подложни, на които пише "ПРОТЕСТ". Днес вечерта пък ще се проведе спешна среща на ресторантьорския и хотелиерския бранш в Пловдив.