„Одисей“ на Пловдивския театър остави без дъх публиката в Пирея

  • от PlovdivTime
  • 15:03, 01.06.2024

Месец, след като с “Одисей” беше открит един от най- значимите театрални форуми в света, фестивалът MITEM, спектакълът на ДТ Пловдив остави без дъх публиката в Пирея, Атина. В две последователни вечери (30 и 31 май) залата на емблематичния театър “Василис Михаилидес” посрещна знаковото представление, първа част от проекта “ Пътуващият човек” от програмата на “ Пловдив - Европейска столица на културата-2019”. Оригинален и комплексен, изцяло авторски прочит на един от най- живите и устойчиви митове в човешката история. Зад това театрално митотворчество стоят имената на режисьора Диана Добрева, драматурга Александър Секулов, музика Петя Диманова, сценография Мира Каланова, интерактивен дизайн Петко Танчев. В ролята на митичния мореплавател е Константин Еленков. Пенелопа е Боряна Братоева, заедно с още девет актриси, частици от стана, който тъче съдбата на любимия. Актьорските превъплъщения на цялата трупа развълнуваха и възхитиха публиката, предава БНТ.

“Този театър принадлежи на бъдещето!”; “ До този момент никой гръцки театрал не е успял по този начин да пресъздаде силата и същността на мита за Одисей. Символ на живота и на човека!”; “ Забележителен театрален език: силно визуален и енергиен, но истински осмислен от дълбоката актьорска игра”; ” България трябва много да се гордее с това, което сте направили!”; “ Един ден, когато си отивам и обърна поглед към живота си, това представление ще бъде сред преживяванията, които ще останат”, пишат зрители.

Това са само част от реакциите на публиката, сред които - на интерпретатора на гръцка митология и музикални инструменти Янис Пантазис, театрали, специалисти, хора на различна възраст, с различни професии, от всички краища на Гърция. Триумфалното представяне на българската трупа приветства заместник- кметът по култура на Пирея- Янис Хаджиалексис, който изрази надеждата, че това е едва началото на един дълъг път.