Очаквано: Ива Митева е новият стар председател на Народното събрание

  • от PlovdivTime
  • 11:02, 21.07.2021

Ива Митева е новият председател на парламента.  От „Има такъв народ” очаквано предложиха юристът да застане начело на 46-ото Народно събрание.  За нея гласуваха 137 души , 99 бяха „въздържали се” , а 1 „против” в лицето на Александър Кадиев.

Тя събра подкрепата на ИТН, Демократична България, Изправи се! Ние идваме и ДПС. Въздържали се бяха ГЕРБ и БСП.

Втората кандидатура бе на Кристиян Вигенин от БСП.  За него гласува само групата на социалистите - 35  гласа. 

Ива Митева  е родена на 25 октомври 1972 г. в Разград. Завършва право през 1996 г. в Софийския университет. Професионалната й биография започва от кабинета на Иван Костов, като през 1998 г. е назначена за експерт в Министерството на правосъдието, чийто титуляр по това време е Васил Гоцев. 2 г. по-късно се мести в Народното събрание, където остава до самия край на 44-я му състав.

Преминала е през всички стъпала в парламентарната администрация - от държавен експерт до директор на Дирекция „Законодателна дейност и право на ЕС". В последните години при управлението на партията е директор на дирекция "Законодателна дейност и право на Европейския съюз" в парламента и е съветвала правната комисия при писането на законопроектите, както и е била член на екипи към временни комисии.

В момента е докторант по Конституционно право.  В 45-ото Народно събрание бе избрана за председател с 163 гласа.