Общностите почетоха жертвите на трусовете в Турция с минута мълчание на традиционното „Кафе на толерантността“

  • от Виктория Петрова
  • 12:35, 14.02.2023

С едноминутно мълчание в памет на хората, загубили живота си при катастрофалните земетресения в Турция, започна обичайната годишна среща на общностите в Пловдив в Джумая джамия. Представители на различни етноси и религии се събраха отново на 14 февруари на традиционното „Кафе на толерантността“, което се организира за девета поредна година по идея на Районното мюфтийство и Мюсюлманското настоятелство.

Събитието започна в 11.30 ч. Тази година срещата протече с благодарност към голямата съпричастност на пловдивчани. Джамията е едно от местата в града, където се събират и разпределят помощи за хилядите пострадали от земетресенията на 6 февруари. До момента събраната сума е на обща стойност от 400 000 лева, 9990 лв. от които са от граждански дарения в джамиите в Пловдив. До 15 март в Джумая джамия продължава приемането на средства, както и на одеяла, зимни боти, спални чували, якета, които по изискване трябва да бъдат нови.

Домакин бе Ахмед Пехливан, председател на настоятелството, президент на „Йешилай България“ и член на Консултативния съвет на фондация „Заедно“, която обединява дейността на различните общности в града под тепетата в подкрепа на каузата за мирното съжителство.

„Знаете, че на 6 февруари Турция преживя две земетресения, имаме над 30 хиляди жертви в момента, Сирия също е потърпевша. Ние като страна сме в траур в момента, а България е една от страните, която първа се отзова и реагира на нашия призив за помощ. България ни помогна да преодолеем тази голяма болка. Искам да благодаря за оказаната помощ и съпричастност”, каза вицеконсулът на Република Турция в генерално консулство-Пловдив Халит Ислям Таръ.

На деветото „Кафе на толерантността“ присъстваха посланикът на Република Турция в България Нейно превъзходителство Айлин Секизкьок, главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи и председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед,  зам.-кметът по култура Пламен Панов, заместник-кметът на район „Източен“ с ресор „Обществен ред и сигурност" Ерол Садъков, дипломати, представители на фондация „Заедно“ от различните религии и етнически общности и др.

На събитието стана ясно, че се организира и инициатива помощ за деца, останали без родители след земетресението.

„Ще ги настаним в база на българското Черноморие. Капацитетът ще е около 350 деца. Първите от тях ще могат да дойдат със 7 автобуса. Към този момент не е ясно колко ще останат, но психотерапевт съветва да е минимум 40 дни, за да може децата да се отърсят от кошмара”, каза Лалка Златанова представител на фондация „Заедно“.

Всяка година „Кафето на толерантността“ отправя послание пловдивчани да пазят тази вековна традиция в най-стария жив град в Европа. Обичаят е на този ден да се събират заедно представители на управляващия и религиозния елит, журналисти, неправителствени и културни организации, млади хора от различните общности. Пиенето на кафе е част от древните традиции на турската общност и се приема като знак за дългогодишно приятелство.