Общинският съвет умува за парка от 81 дка край Гребната база – вариантите са няколко

  • от Благовест Андонов
  • 11:20, 10.01.2023

Няколко предложения се подготвят за съдбата на терена от 81 дка край Гребната база на предстоящата редовна  сесия на местния парламент. Днес по комисии в Общинския съвет са гледали предложенията, която ще бъдат направени на заседанието на 13 януари.

На тях са присъствали и представители на Инициативния комитет, тъй като подписката  им за имота е била входирана в Общинския съвет.

Към момента се знае, че ще има предложение на „Съюз за Пловдив”, което е за формиране  на комисия от общински  съветници, представители на Община Пловдив и гражданското сдружение. Те трябва да влязат в контакт с фирмата собственик в лицето на „Тея иинвест”.  Контакт между градските власти и частната компания вече имаше. Кметът Здравко Димитров заяви, че ще има нова среща, като ще се направят и две независими пазарни оценки на имотите – от фирмата и градските власти.

Идеята за комисия още тогава бе анонсирана от градските власти. Преди това пък от гражданското сдружение искаха имотът да бъде дарен от „Тея Инвест” , тъй като са взели достатъчно при заменката за 50-те декара в съседство.

Друго  предложение, което се очаква да бъде направено е от „Демократична България”. То е за започване на процедура по изменение на Общия устройствен план, който влезе в сила преди Нова година.  Те ще искат статута на имота да бъде променен – от зона за рекреация в такава за широко обществено озеленяване. Ако това се случи то Община Пловдив може да започне процедура по отчуждаването на имота. Запази ли се сегашният статут – то градските власти могат единствено да го придобият при  покупко-продажба.