Общинският съвет решава: Кръщава алея на Дановия хълм на Милчо Левиев

  • от Мария Луцова
  • 15:15, 23.03.2023

Предложение алея на Дановия хълм да бъде кръстена на световноизвестния музикант и композитор Милчо Левиев ще внесе за разглеждане в Общинския съвет кметът Здравко Димитров.

Инициативата това да се случи е на Сдружение за култура и образование "Милчо Левиев". Целта е в навечерието на 85-годишнината от рождението на музиканта да бъдат обособени ключови места в негова памет, а най-подходящото място е алеята, която започва от ул. "Божидар Здравков" и стига до площадката с шадравана. Сдружението заедно с инициативен комитет работят за популяризирането на музиканта и създаването на нови културни и образователни продукти. Творчеството на маестро Милчо Левиев ще бъде представено в реална среда, но и на дигитална платформа. Така ще е достъпно на ценители и млади хора.

С решението да се именува алеята ще бъде отдадена заслужена почит на бележития ни съгражданин и артист.

Милчо Левиев е роден на 19 декември 1937 г. в Пловдиво. Завършва музикалното училище под тепетата, където негова учителка е Пенка Кръстева-Петрова.Завършва Държавната консерватория през 1960 г. при проф. Панчо Владигеров и проф. Андрей Стоянов. Кариерата си започва в Пловдивския драматичен театър. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското национално радио от 1962 до 1966. От 1963 до 1968 г. работи като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.

По идея на Радой Ралин създава групата „Джаз Фокус'65“, с която гастролира в страната и чужбина до 1970 г. при голям успех. Едно от най-известните му произведения за този период е аранжиментът за флейта и Биг Бенд на песента на Пол Маккартни „Вчера“ (Yesterday). Пише и филмова музика.

През 1970 г. по покана на Дон Елис напуска България и заминава за Лос Анжелис. Остава с него до 1977 г. В началото на 1980 г. се завръща за кратко в страната и изнася поредица от концерти. Бил е на многобройни турнета из Европа и САЩ. Преподава в Южнокалифорнийския университет (University of Southern California) и майсторски клас в Нов български университет.

Умира на 12 октомври 2019 г. в Солун. Тленните му останки са кремирани. Прахът му е разпръснат над Пловдив, Лос Анджелис и Солун.