Общината купува 14 имота за пробива под гарата, съдбата на Бетонния мост ясна до 10 дни

  • от Благовест Андонов
  • 09:57, 04.07.2020

Община Пловдив ще започне отчжудителни процедури за 14 имота, които са нужни за пробива под Централна гара.  Предложението ще се гледа на предстоящата сесия, като след гласуването, градските власти могат да започнат процедурите.

Имотите, които ще бъдат отчуждени са свързани, както със самия пробив, така и с уличната регулация около него по бул. „Македония” и ул. „Димитър Талев”.  Самият пробив от южната страна ще минава между автогара „Родопи” и хипермаркета с лице към бул. „Македония”. Част от двата терена също ще бъдат отчуждени. От другата страна ще бъде отчуждена част от прилежащото пространство към бившето кино „Гео Милев”, а останалите имоти са към жилищни постройки, пише  TrafficNews.

Очаква се до 10 дни фирмата изпълнител да внесе проекта за самия пробив, както в НКЖИ, така и в Община Пловдив. Тогава ще стане ясно и как ще се процедира с Бетонния мост – кога и как ще бъде демонтиран той. От своя страна държавата осигури нужното съфинансиране от 40 млн. лева, както за пробива, така и за останалата част от жп възел Пловдив.

След среща между изпълнителния диpeĸтop нa HKЖИ инж. Kpacимиp Πaпyĸчийcĸи, кмета Здравко Димитров и мениджмънта на фирмата-изпълнител „Трейс Груп Холд“ АД бяха и начертани стъпките за реализиация на проекта. От НКЖИ поеха ангажимент да проектират и изградят нова пътна връзка "Бeтoнeн мocт". Строителството й трябва започне, след приключване на работата по пробива под Централна гара и подлезът „Модър-Царевец“. Очакванията на двата обекта да бъдат завършени в рамките на две години и половина.

Снимката е илюстративна