Община Пловдив взима още 5,5 млн. лева за два проекта от 100-те милиона от държавата

  • от Благовест Андонов
  • 19:34, 13.03.2024

Община Пловдив ще получи още два транша от МРРБ  от проектите, които подлежат на държавно финансиране в Бюджет 2024 година. От Министерството съобщиха, че  442 споразумения със 115 общини за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на общински обекти са подписани към момента от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

Те са на обща стойност 971 млн. лв. и ще се реализират и разплащат на траншове до края на 2026 г. Кметовете на общини са подписали над 200 от споразуменията, като останалите ще се сключат в следващи дни. 

Очаква се до дни кметът Костадин Димитров да подпише споразумението за кино „Космос“ и реконструкцията на ул. „Генерал Колев“. За първия обект сумата е 4 млн. лева, а за другия – 1,5 млн. лева.

Община Пловдив вече взе 9 млн. лева з Голямоконарско шосе. Другите проекти, за които градските власти очакват средства са 33,5 млн. лева за стадион „Христо Ботев“, 41 млн. лева за стадион „Локомотив“, 3 млн. лева за улица „Славянска“, 5 млн. лева за нова улична мрежа в район „Тракия“.

Проектите, които отпаднаха са Форумите Изток – Юг и къща „Ламартин“, причината е, че те са паметници на културата.