Община Пловдив тегли 40 млн. лева с подкрепата на ГЕРБ

  • от Благовест Андонов
  • 13:15, 14.07.2021

Пловдив ще изтегли 40 милиона лева заем за три инфраструктурни проекта и техника за общинските предприятия. 

Предложението за тегленето на дълга бе прието с 38 гласа „За“, 7 „Против“ и 3 „Въздържали се“. Изненадата дойде от групата на ГЕРБ, която първоначално бе заявила, че ако не се изтегли точката от дневния ред на ОбС-Пловдив, те ще гласуват против, предава репортер на TrafficNews

Нещо обаче се е променило по време на сесията като непосредствено преди гласуването от ГЕРБ заявиха, че всеки ще гласува по съвест. Така от 16 присъстващи съветника на ГЕРБ - 12 подкрепиха предложението, двама се обявиха против, а други двама предпочетоха да се въздържат.

От БСП също подкрепиха предложението на Здравко Димитров, като цялата група на социалистите гласува "За", след като бе прието предложението да се създаде Обществен съвет, който да контролира дейностите по заема. Другото нещо, което по думите на Николай Радев е наклонило везните, е обещанието, че няма да се вдигат данъците, а вътрешният дълг на общината е много малък. 

Другите групи, които подкрепиха заема, са тези на Съюз за Пловдив, Кауза Пловдив, ЗС "Александър Стамболийски" и ВМРО.

След гласуването кметът Димитров благодари на съветниците за отговорното спрямо Пловдив поведение и изрази задоволство, че те са се осигурили около важните за Пловдив дела. На въпрос дали той е провеждал разговори с някой от групата на ГЕРБ, градският лидер Иван Тотев или Бойко Борисов, Зико заяви, че не е разговарял с никой от тях. 

Припомняме, че парите се теглят за инфраструктурните обекти – пробива под Водната палата, пробива „Модър-Царевец”, както и реконструкциите на улиците „Царевец” и „Хаджи Димитър”.

Най-големият проект е този за връзката между „Южен” и „Западен”, чиято стойност е 11,5 млн. лева. Към обекта вече има общински средства, които се усвояват. Ако кредитът бъде гласуван, те ще бъдат прехвърлени към други обекти, като „Даме Груев”, а цялото финансиране  за пробива ще е през заема. Прогнозният период за завършването е до 2023 година.

Вторият обект е пробивът под Водната палата с прогнозна цена от 9 390 000 лева.В мотивите е записано, че за обекта има проектна готовност, като общата дължина е 540 метра, от която 49 метра подлез. Тук прогнозният период за завършването е 2022- 2024 година.

Реконструкцията на улица „Царевец” е със същия времеви диапазон, като нейната стойност е 4,1 млн. лева. В сумата е реконструкцията на улицата от пробива до кръстовището с булевард „Свобода”. Общината изтъква, че на въпросното трасе има проект на ВиК, който ще извърши част от дейностите, като при дублиране, ще отпадне финансов ресурс от страна на Община Пловдив. С други думи, след като от ВиК сложат водопроводите и ремонтират пътното легло, със заема ще се оправят тротоари, велоалеи и осветление.

Последният предложен проект за реконструкцията на „Хаджи Димитър”, за който булевард също има проект.Неговата прогнозна цена е 4,6 млн. лева, като той трябва да бъде завършен до 2024 година.В сумата е заложена подмяна на паважа, тротоарни настилки и пешеходните зони между двете ленти.

Втората част на заема за двете общински предприятия в размер на 10 млн. лева, като има няколко подпроекта. Единият е за 2,45 млн. лева, който включва ремонтиране на и подобряване на материалната база, която се намира на ул. „Даме Груев” 64.

Другият е за 5,75 млн. лева закупуване на нова екологична техника за двете предприятия.В това число са около 40 превозни средства – на метан или ток. Тя са за машинно метене, товарни автомобили с цистерни,почистващи машини, както и три зарядни станции.

Условията по кредита са, че той трябва да бъде усвоен за 36 месеца, но не по-късно от 31.12.2023 година. Гратисният период за погасяване също е 36 месеца, което означава, че заемът ще започне да се изплаща през 2024 година. Той е разделен на 203 равни месечни вноски, които ще се погасяват в следващите 20 години. Осредненият лихвен процент е 0,33% плюс различни такси. Наказателният лихвен процент при просрочена главница е 5%