Община Пловдив си взима кино „Кочо Честименски”, не удължиха концесията на комплекса

  • от Благовест Андонов
  • 13:25, 09.06.2021

Община Пловдив ще си върне стопанисването на комплекса на бившето кино „Кочо Честименски", което носи името „Екоплекс”. Общинският съвет не одобри удължаването на концесията с фирмата „Панорама 3000”, която изтича след няколко месеца. Договорът  за 20 години между Община Пловдив и компанията бе подписан през 2001 година, като имаше опция за удължаването й с 6 години и 8 месеца, ако бъдат изпълнени инвестициите, заложени в договора.

В предложението Величко Родопски е записано, че от фирмата са заявили, че са изпълнили минималната инвестиционна програма от 400 000 лева, както и допълнителна инвестиционна програма от 150 000 лева, пише TrafficNews.

При проверката от Община Пловдив са констатирали, че не е построен асансьор за деца с двигателни проблеми, като вместо това е поставен робот за предвижването им. Всичко друго обаче е било изградено.

Поради това комисията не е приела в цялост изпълнението на заложената в договора Допълнителна инвестиционна програма. От фирмата са изплатили всички концесионни възнаграждения на Община Пловдив, а зам.-кметът Величко Родопски се е мотивирал, че концесионерът съвестно е изпълнявал своите ангажименти.

По време на обсъждането съветниците от БСП Йордан Василев и Николай Радев скочиха срещу предложението, което е входирано в извънреден порядък. Още повече, че съвсем от него не става ясно каква част от инвестиционната програма е изпълнена и каква предстои да бъде направена, ако бъде удължена концесията. Това, което се разбра по време на обсъжданията е, че причината за неизпълнението на външния асансьор на комплекса е, че сградата има конструктивни проблеми.

Предложението събра едва 14 гласа „за” от групата на ГЕРБ, като всички останали бяха „против” или „въздържали се”. Не е ясно при тази ситуация каква ще е съдбата на бившето кино „Кочо Честименски”. Вариантите са да бъде дадено отново на концесия или Община Пловдив да го стопанисва.  Най-рано съдбата му ще се реши на следващата сесия, която ще е в края на юли.