Община Пловдив се размърда – прие даренията на 17 имота за изграждане на улици

  • от Благовест Андонов
  • 15:24, 28.08.2021

17 дарения на имоти е приела Община Пловдив за по-малко от два месеца, след като повече от половин година те отлежаваха по чекмеджетата. Видно от публичния регистър на даренията през отпускарските месеци юли и август ресорът към зам.-кмета по общинска собственост арх. Невена Балчева е свършила 4 пъти повече работа в това направление, отколкото за първите 6 месеца на 2021-а.

Това се случва след публикация на TrafficNews, която описа как десетки фирми и физически лица чакат с месеци имотите им да бъдат приети. В края на юни въпреки, че е имало 39 заявени процедури за дарение на имоти, то бяха завършени едва 4. В следващите два месеца резултатът е, че 10 фирми могат да започнат своите инвестиционни намерения за десетки милиона лева,а 7 пловдивчани да построят своите домове.

Общата големина на дарените имоти, които са преди всичко за второстепенни улици в район „Южен” и „Западен,  е близо 4000 кв.м, като най-големият от тях е от 1766 кв.м.

Всички тези дарения са нужни на инвеститорите заради новите промени в Закона за устройство на територията. Те гласят, че ако до съответния имот няма поне една улица с приложена регулация, не може да се издаде строително разрешение. Т.нар. приложена регулация означава улицата да бъде общинска.  Вариантите са два – даряване на имот от собствениците или отчуждение от Община Пловдив.  Тъй като за второто процедурата е прекалено тромава, а парите в хазната са ограничени, много собственици решават да дарят имота и бързо да получат разрешително за строеж, за да започнат инвестицията си.

Все още обаче има близо 20 инвеститори, които чакат своите дарения да бъдат приети, а е твърде вероятно е през това време да са постъпили още редица намерение за безвъзмездно даване на терените на Община Пловдив.