Община Пловдив пусна предрешен конкурс за шеф на отдел, който вече е назначен

  • от Благовест Андонов
  • 12:32, 21.06.2020

Община Пловдив пусна конкурс за директор на новото звено „Здравеопазване”, което отговаря за всички лечебни заведения към градската администрация.  Заповедта за конкурса е подписана от кмета Здравко Димитров, 6 месеца, след като звеното бе създадено.

Въпросната дирекция си има шеф в лицето на д-р Калин Калинов, който го пое още от самото начало. Бившият шеф на Онкото минава за един от най-близките на градоначалника, като той оглавяваше Общинския кризисен щаб по време на ограничителните мерки срещу COVID-19.

По всичко личи, че конкурсът е с предрешен победител, но формално той е пуснат, за да се бетонира д-р Калин Калинов на поста.  Все пак, ако някой друг реши да си пробва късмета в конкурса трябва да знае,  че длъжността директор на дирекция „Здравеопазване“ е свързана с разработването и провеждането на политиката на община Пловдив в сферата на здравеопазването, икономика на здравеопазването, лекарствената политика, възлагане и управление на общинските здравни заведения. Размерът на основната заплата е до 1700 лева, без всички добавки, които се слагат при определянето на цялостното възнаграждение. 

Медицинско образование не се иска, но се изисква да магистърска степен по здравен мениджмънт, както и да има ръководен опит в сферата на здравеопазването. 

Това на практика е втори конкурс за служител в градската администрация, който вече е назначен. Другият конкурс бе за гл. експерт в отдел „Канцелария на кмета и протокол”. Там се яви Христо Чаушев, който заема и към днешна дата същия пост. Разликата е, че той не се води държавен служител и не може да ползва всичките им привилегии.  Все пак на въпросния конкурс са се явили над 10 кандидати, но до финала са допуснати петима, разбира се, сред тях и Чаушев.

Кметът Здравко Димитров заяви, че скоро ще се проведе конкурс за шеф на отдела по екология. Там последният титуляр бе доц. Стефан Шилев, който близо 5 години не го заемаше заради директорския си пост в РИОСВ.  Временно изпълняваща бе Веселина Чопкова, която обаче пое Басейнова дирекция.

Докато Община Пловдив пуска въпросните конкурс, все повече общински съветници искат на да се назначи такъв за директор на „Старинен Пловдив”. Там без конкурс бе назначен Богомил Грозев. Градоначалникът каза, че ще бъде пуснат конкурс за длъжността, но не се обвърза със срокове, като единствено спомена: „Когато му дойде времето”.