Община Пловдив пуска на търгове парцели на Сточна гара и на метри от морето в Лозенец

  • от Благовест Андонов
  • 13:52, 13.12.2020

Общинският съвет в Пловдив ще гласува две предложения, която са за продажба на имоти на Община Пловдив. Предложението е входирано от зам.-кмета по общинска собственост Невена  Балачева.  И за двата терена, които се намират на Сточна гара, а другият в морския курорт Лозенец, ще се дадат на търг.

Първият имот от 235 кв.м и се намира на бул. „Найчо Цанов” 2. Той е на метри от кръстовището на Сточна гара, като доскоро на него имаше стара постройка. През лятото тя бе съборена, като след това бе заличена и от кадастъра. Имотът е с отреждане за ниско строителство – до 10 метра, пише TrafficNews.bg.

Мотивът за продажбата на имота е осигуряването на приходи в бюджета на Община Пловдив.  Местният парламент трябва да определи началната цена на явния търг, ако бъде прието решението.  Арх. Балчева е подала пазарната оценка на имота според независим консултант. Тя е в размер на 134 600 лева.  Ако търгът се състои то депозитът за участие ще е 30%, а стъпката за наддаване – 3000 лева.

Другият търг, който може да се проведе е за парцела на Община Пловдив в супер центъра на село Лозенец.  Той е с площ от 1173 кв.м и се намира на улица „Крайморска” в курорта. Имотът е на Община Пловдив за създаването на почивна база, но през годините такава така и не е построена. Отреждането на терена е за ниско строителство до 10 мета, като това позволява вдигането на 3 етажа и направата на малък хотел.

 Ако общинските съветници се съгласят да пуснат търг за имота, то те ще определят и началната цена на търга. Пазарната оценка е 254 660 лева според независим оценител. Условията за участие в търга са 20% депозит и стъпка за наддаване 3000 лева.

Друго предложение, което ще се гледа на сесията е за закупуването на имоти, нужни за пробива под гарата.